Co vůbec znamená pojem emoční jedlík a jak se vám podaří téhle nálepky zbavit? Jak už samotný termín napovídá, spouštěčem nezvladatelných chutí na sladké (nebo i slané) je stres. Po velmi náročném dni pak máme tendenci se “odměnit” třeba sáčkem chipsů nebo pořádnou porcí zmrzliny. S hladem to ale nemá nic společného, jídlo v tomto případě vnímáme jako satisfakci za všechny denní stresy a zaměňujeme fyzický pocit hladu za ten psychologický. Pokud se v těchto řádcích nalézáte, není žádný důvod k panice, máme pro vás řešení a tipy, které pomáhají!
1. Nemějte doma zásoby sladkostí
Studie ukazují, že ve stresových situacích jíme hlavně to, co máme po ruce. Takže pokud budete mít doma jablka, dáte si raději je, než byste musela do supermarketu pro čokoládovou tyčinku.
2. Nezdravé jídlo by nemělo být na očích
Tenhle malý trik zní tak banálně, jaký ve skutečnosti je: Máme tendenci jíst to, co je v našem dosahu. Pokud bychom tedy měli jít třeba do sklepa, abychom si přinesli něco dobrého ze skříně na sladkosti, asi bychom si dvakrát rozmysleli, jestli kvůli tomu vážit cestu.
3. Najděte si jinou cestu, jak se odměníte
Existuje spousta dalších věcí než jídlo, které ve vás vyvolají pocity štěstí a přivedou vás ke spokojenosti. Co si třeba konec náročného dne zpříjemnit horkou a voňavou koupelí, popíjením oblíbeného čaje při čtení knížky nebo lekcí jógy? Jistě vymyslíte i jiné způspby, jak se odměnit po hodinách pracovního stresu, aniž byste pak cítila výčitky při pohledu na vyjedenou lednici.
4. Mějte dobrou náladu!
Už malá změna nálady ovlivňuje naše stravovací návyky. Pokuste se proto, abyste měla co nejčastěji dobrou náladu a uvidíte, jak začnou odeznívat vaše touhy po nezdravých jídlech. Snažte se držet stále v pozitivním módu, myslete na věci, které vás dělají šťastnými, a uvědomte si, co se vám během dneška povedlo.