Ryby proti stresu, kakao na bolesti hlavy: Jídla, která pomáhají

“Jídlo by mělo být vaším lékem, lék by měl být vaší potravou,” řekl řecký lékař Hippokrates již před dvěma tisíci roky. A platí to dodnes. Cíleně zvolené potraviny mohou díky svým vitamínům, minerálním látkám, aminokyselinám a bezpočtu dalších cenných látek pomoci organismu s každodenními obtížemi a vyladit tělo tak, abyste byli jako znovuzrozené. Přinášíme přehled těch nejosvědčenějších potravin, které jsou vhodné jak pro prevenci, tak pro řešení akutních potíží.

Bolesti hlavy

Problémy se zádovými svaly či s páteří jsou často spouštěči bolestí hlavy, kterými pravidelně trpí až 88% žen. Další příčinou, že nám často třeští hlava, je nedostatek hořčíku. K tomu dochází např. kvůli užívání hormonální antikoncepce, při pocení během sportu nebo při stresu. Právě při těchto činnostech se spotřebovává hořčík více než kdy jindy. Denní potřeba hořčíku je kolem 300 mg. Na doplnění hořčíku je ideální třeba kakao (415 mg/100 g), slunečnicová semínka (395 mg/100 g), dýňová semínka (402 mg/100 g), rýže (157 mg/100 g), ovesné vločky (129 mg/100 g) nebo minerálka bohatá na magnesium (nejméně 100 mg/1 litr).

Nesoustředěnost

Je pro vás těžké se soustředit? Možná je na vině nějaká nízkosacharidová dieta a vašemu mozku chybí cukr. Hrst rozinek nebo sušených fíků obsahuje cukr v koncentrované formě a díky vitamínu B1 se také postará o to, aby byl cukr co nejlépe využitý. Mozek potřebuje také správné oleje - zvláště ty, které obsahují mnoho vitamínu E: Např. olej z pšeničných klíčků (175 mg/100 ml nebo slunečnicový olej (62,5 mg/100 ml). Také mandle a lískové ořechy obsahují relativně dost vitamínu E (26 mg/100 g). V kombinaci s rozinkami jde o skutečný aktivátor soustředěnosti. K čemu je dobrý vitamín E? Chrání mozkové buňky před destruktivními volnými radikály. Ženy potřebují ideálně něco kolem 12 mg denně, muži kolem 15 mg.

PMS

Studie University of Massachusetts ukázala, že strava bohatá na vápník v kombinaci s vitamínem D (vytváří se v pleti, když na ni svítí sluneční paprsky), snižuje riziko PMS. Denní doporučené množství kalcia je od 1000 mg, což obsahují např. dva plátky eidamu, kelímek jogurtu a jedna sklenice mléka. Nebo: 1/2 litru mléka plus 50 g sýra. Mléko zároveň dodá potřebnou denní dávku vitamínu B6. Tento vitamín odstraní přebytky estrogenu, které jinak nahrávají PMS. Zdrojem vitamínu B6 jsou kromě jiného avokádo a ořechy. Potraviny obsahující fytoestrogeny mohou zmírnit psychické dopady PMS. Pijte denně 200-300 ml sojového mléka, nebo si dejte 100 g tofu. Pokud během PMS trpíte zadržováním vody v organismu, měli byste jíst odvodňující potraviny jako rýži, chřest. 

Stres

Hektická doba, špatná nálada? Jde to tak ruku v ruce i u vás? Jezte více ryb. Dvakrát až třikrát týdně aspoň 150 g. Velký efekt má především maso z ryb, jako jsou halibut, makrela nebo tuňák. Obsahují totiž vysoký podíl aminokyseliny tryptophan, který je předpokladem pro vylučování serotoninu - hormonu dobré nálady. Čím více ho bude v mozku přítomno, tím vyrovnaněji se budete cítit. Cukr obsažený v jednom kousku čokolády se postará o to, že tryptophan bude mít otevřenou cestu do vašeho mozku. Ryby obsahují ještě další dvě látky, které jsou pomocníky ve stresových situacích: jód a aminokyselinu tyrosin. Ve štítné žláze se přeměňují na hormony, které energizují a obnovují buňky.

 

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24