Jahody, hroznové víno, borůvky, maliny… Naše nejoblíbenější letní ovoce si nyní říká o jinou podobu. O mraženou. Jedná se totiž o nový dietní trik. A lékaři potvrzují, že to funguje. Ovoce ve zmražené podobě se totiž podle nich postará o rychlejší spalování kalorií, nastartuje a zrychlí váš metabolismus tak, že kila poletí dolů sama. Jak je to možné? Tělo musí totiž vydat energii na to, aby ledové ovoce v trávicím traktu zahřálo na tělesnou teplotu - a metabolismus díky tomu běží na plný plyn. Zároveň organismus spaluje kalorie získané konzumací sacharidů a tuků. Pro představu: Pokud by tělo mělo strávit kilo ledu, spotřebovalo by na to až 160 kalorií.
Mražené smoothie a banánová zmrzlina
Ale je jasné, že kilo zmraženého ovoce denně nesníte, k tomu vás ani nenabádáme. Spíše vám doporučujeme, abyste si zmrazili sezónní ovoce klidně i ve větším množství a pak je z mrazáku vytahovali postupně - třeba jako letní, odpolední svačinu. V horkých dnech zmražené vitamíny určitě oceníte. Nehledě na to, že si z ledového ovoce můžete připravit třeba také osvěžující smoothie. A zkuste třeba také zmrazit banány a pak rozmixovat do krémové konzistence. Budete překvapeni, jak je tahle zdravá alternativa zmrzliny lahodná. Je mražené ovoce stejně zdravé jako čerstvé? Různé studie ukázaly, že mražené ovoce obsahuje stejné množství kalorií jako čerstvé. Ale na pozoru byste měli být před hlubokomraženými potravinami v supermarketech, u nichž kalorickou hodnotu výrazně zvyšuje velké množství cukru. Ve zmraženém ovoci bývá zachována většina vitamínů vyjma vitamínu C, který se zmražením ztrácí.