Maso jako zabiják

Další výzkumy poukazují, že pokud budeme denně pravidelně konzumovat 50 g zpracovaného masa, zvyšuje se riziko rakoviny o 18%. Pokud jíme uzeniny výjimečně, je riziko minimální. Pravidelnost a velké dávky konzumace průmyslově zpracovaného masa uměrně zvyšují riziko.

Tato zpráva naprosto zvedla vlnu nevole v masném průmyslu, který se postavil proti srovnávání masa (uzenin) s cigaretami. Profesor neurobiologie na universitě v Cardiffu Robert Picard prohlásil: "Co víme s jistotou, je, že pokud nebudeme jíst červené maso, neznamená to, že nás to ochrání proti rakovině. Největší prevence proti rakovině zůstavá vyhýbat se kouření, udržovat si normální váhu a hlavně nekonzumovat alkohol ve velkém množství."

 

EUMeatandCancer 0c1d5 b2c33

O škodlivosti šunky, slaniny, salámů a párků se mluvilo už delší dobu. Lékaři radí se těmto uzeninám vyhýbat. Profesor a epidemiolog Tim Key z university v Oxfordu se vyjádřil následovně: "Víme již nějakou dobu, že konzumace uzenin je propojená s rakovinou
střev. Neznamená to, že musíte okamžitě přestat, ale konzumace by se měla omezit a uzeniny a červené maso se dá nahradit. Je lepší si dát k večeři rybu než párky a k obědu luštěniny než sendvič se slaninou."

Doktorka Elizabeth Lund ke kauze uzenin napsala: "Větším nebezpečím než jsou průmyslově zpracované uzeniny, je obezita a nedostatek pohybu. Osobně si myslím, že jíst maso jednou denně a kombinovat ho s ovocem, zeleninou a obilninami a s pravidelným cvičením snižuje riziko rakoviny.

Vyhnout se červenému masu a chodit v centru Prahy na hodiny jógy, ještě neznamená, že se riziko rakoviny snižuje. Všude kolem náš číhají další příčiny rakoviny, o kterých dnes výzkumníci na internetu nemluví.

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24