Superpotraviny jsou zlatým grálem nového milénia. Za posledních dvacet let jsme objevili avokádo, zázvor, goji bobule nebo semínka chia. Jejich zázračné účinky na naše tělo potvrzují nejen výživoví specialisté, ale i celebrity. Jsou však i takové potraviny, které explicitně cílí na náš imunitní systém, díky čemuž představují (tajnou) přírodní zbraň proti nachlazením i chronickým chorobám. Znáte je všechny?
„Spice up your life”
Zázvor není jedinou superpotravinou, která má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Efekt mnoha koření, které nejspíš jednoduše najdete ve své kuchyni, vám může přinést stejné benefity. Například kardamom přidávají na blízkém východě do kávy – léčí záněty a snižuje tlak. Odvar z šalvěje umí zahnat bolest v krku a hřebíček hravě zatočí s rýmou. Také kurkuma podporuje detoxifikaci organismu. Navíc působí jako přírodní antidepresivum.
Polární korýši Aneb zázračný krill
Někteří z vás určitě slyšeli o nové superpotravině s názvem krill. Ve skutečnosti se jedná o označení pro drobné korýše pocházející z polárního pásu, kteří jsou velmi podobní krevetám. Všichni známe rybí olej nebo také rybí tuk, někteří z vás si možná pamatují i doby, kdy nás rodiče nutili pít jednu lžící rybího oleje denně na podporu kostí. Jedná se totiž o skvělý zdroj Omega-3 mastných kyselin, které mimo jiné regulují cholesterol a zlepšují funkci srdce a mozku. Některé studie však naznačují, že naše tělo dokáže vstřebat a využívat mastné kyseliny z krillového oleje daleko lépe než z oleje rybího. Tělo ho zároveň potřebuje daleko menší množství. Benefity Omega-3 mastných kyselin také tkví v jejich protizánětlivém účinku. Mimo to obsahuje krillové maso a krillový olej také velké množství vitamínu A, B a D.
Není bakterie jako bakterie
Všichni víme, že zdraví našeho těla (i pleti) je přímo spojeno s trávicím traktem a zdravím našich střev. Je proto nesmírně důležité udržovat balanc střevní mikroflóry, která zajišťuje sílu celého imunitního systému. V tom vám nejlépe pomohou fermentované potraviny a nápoje jako kysané zelí, kimchi, fermentované houby a luštěniny. Obsahují totiž speciální bakterie a houby, které zlepšují zdraví trávicího traktu, ale také antioxidanty a vitamíny, jenž redukují zánětlivé reakce. Některé z nich mají navíc i jiné benefity – kefír pomáhá zpevňovat kosti a redukovat intoleranci laktózy, natto (fermentovaná sója) snižuje krevní tlak, kombucha reguluje cholesterol a miso má blahodárné účinky na srdce.
Co je malé, to je zdravé
Lesní plody a bobule jako maliny, borůvky, brusinky, ostružiny nebo angrešt jsou naprostou vitamínovou bombou. Ať je budete jíst syrové, pečené nebo sušené, dopřejí vám pořádnou dávku antioxidantů, organických kyselin a tříslovin, které jsou cenné pro obranyschopnost našeho těla. Byť chutnají skvěle samostatně, dají se jíst stokrát jinak – můžete je přidávat do jogurtů, smoothies, čajů nebo dezertů.
Sbírejte „céčka“ i „déčka”
Už dávno nepotřebujeme chodit k doktorovi, abychom věděli, že na jakékoliv nachlazení je vitamin C tím nejlepším lékem. Pandemie nám však pomohla odhalit dalšího klíčového hráče pro naši imunitu – a to vitamin D. Ten stimuluje schopnost buněk pohlcovat různé mikroby, dokáže také brzdit viry útočící aktivně na náš organismus. Naneštěstí pro vegany je největší množství tohoto vitaminu obsaženo v tučných rybách jako jsou tresky nebo sardinky. Ve velké míře je také najdete v červeném masu – především ve vnitřnostech (játrech), ale také ve vaječném žloutku. Pokud hledáte #VeganFriendly možnost, nelepší volbou bude dlouhodobý pobyt na sluníčku – vaše tělo si vitamin D vyrobí samo.
Mikro zeleň s makro výsledkem
Za tzv. „microgreens” se považuje hlavně mladá zelenina a bylinky – rukola, mungo, ředkvičky nebo hrách, ze kterých vyrostou první listy, tedy zhruba 5-10 dní po vyklíčení. Ve všech mladých rostlinách je koncentrace živin právě v této fázi růstu až desetkrát vyšší než u rostlin dospělých. Microgreens jsou bohaté na chlorofyl, vitamíny C, E, K, draslík, hořčík, vápník, železo a třísloviny. Čím je microgreen čerstvější, tím je zdravější!
Zdroj: Healthline.com, Webmed.com, ELLE.ru