Co je kakaová drť? Jsou to kousky kousky syrových, tedy tepelně neupravených kakaových bobů - tedy čokoláda ve své nejpřirozenější podobě. Kakaové lusky rostou na kakaovém stromě, který je původem z centrální Ameriky a severní části Jižní Ameriky a daří se mu v klimatu s vysokou vlhkostí a dešti. Po sklizni se lusky otevřou, uloží se do košů, překryjí banánovými listy a nechají se několik dní fermentovat - kvasit. Během té doby se trpká hořká chuť bobů změní na typickou čokoládovou. Poté se boby čistí, suší a loupají a jejich jádra se drtí na drobné kousky - na kakaovou drť.
Proč je kakaová drť tak zdravá?
Kakao je součástí lidské stravy více než 2000 let. O kakaových bobech věděli své už dávné civilizace jako Olmékové, Mayové či Aztékové, kteří z bobů vyráběli nápoj, který byl díky obsahu esenciálních aminokyselin považován za jedno z nejlepších afrodiziak. Aztékové si kakaových bobů cenili mnohem více než zlata, což dokazuje i fakt, že ho své doby používali i jako cenné platidlo. Pro nás jsou kakaové boby (resp. drť z nich) přínosné především díky svým účinkům, které je suverénně řadí mezi superpotraviny. Drť je bohatá na hořčík, vápník, zinek a vlákninu. Je zdrojem přírodních antioxidantů, snižuje stres a obsahuje serotonin, dopamin a tryptofan, které spouštějí dobrou náladu a pocity štěstí. Působí pozitivně na celý kardiovaskulární systém, chrání před infarktem.
Jak to chutná?
Kdo má rád tmavou čokoládu, bude mu chutnat i kakaová drť. Má plné, intenzivní čokoládové aroma, kde ale není ani stopa po sladké chuti, je lahodně křupavá. Drť můžete přidat do ranního müsli, do smoothie, použít ji při pečení namísto čokolády a nebo klidně křoupat i samotnou rovnou ze sáčku. Koupíte např. na http://powerfoods.cz