Tajemství přírody
Říká se, že medvědí česnek je vůbec první potravou medvědů po zimním spánku, čemuž odpovídá i jeho jméno. Výbornou jarní vzpruhu však poskytne i lidskému organismu. Podporuje vylučování škodlivin a představuje neuvěřitelně bohatou zásobárnu železa, vápníku, betakarotenu a vitaminu C. Jeho využití je přitom nesmírně pestré – můžete ho nasekat do polévky, kefíru, přidat do pomazánky, smoothie nebo třeba do jarního salátku.
Skořicovo-jablečná pochoutka
Skořice není jen oblíbenou příchutí do sladkostí, ale čistí krev a zlepšuje její průtok cévami. Podporuje taky trávení a správnou činnost metabolismu. Vůbec nejúčinnější je pak v kombinaci s jablky. Na sladký koláč však protentokrát zapomeňte, místo něj si dopřejte třeba svěží jablečný nápoj. „Nakrájejte si jeden kousek ovoce na malé části a přidejte kousek skořice vcelku nebo trošku mleté. Zalijte litrem a půl převařené vychladlé vody a nechte louhovat asi dvě hodiny,“ radí výživový specialista Vladimír Koukal. Nápoj popíjejte kdykoliv během dne.
Kopřivová kúra
Jarní období je jako dělané pro sběr divokých bylin, jako je například pampeliška nebo kopřiva. „Obě rostlinky jsou známé svými močopudnými účinky, což samo o sobě přispívá k detoxikaci. Navíc čistí krev, posilují nervy a pomáhají s jarní únavou,“ zmiňuje se Koukal.Kopřivu můžete jíst celou, jak listy, tak stvoly a květy. Na jaře vám prospěje měsíční kúra z kopřivového čaje, pije se ráno šálek asi půl hodiny před snídaní a pak ještě celkem dva šálky během dne. I pampeliška se může jíst celá, nejvýživnější je ovšem její květ, který je kompletním zdrojem osmi aminokyselin a přírodního lecitinu.
Energie rostlin
Skvělou vitaminovou bombou jsou i klíčky a výhonky, které podporují trávení, posilují imunitu a napomáhají lepšímu vstřebávání živin z potravy. Klíčit můžete například semínka čočky, brokolice, cizrny, munga nebo rukoly. Výhonky pak jednoduše přidejte na talíř s hotovým jídlem, případně je chroupejte jen tak, jsou příjemně křupavé a šťavnaté. Klíčky se dají i koupit, ale vypěstovat si své vlastní není žádná věda.
Pestře, ale odlehčeně
Zeleniny se obecně snažte sníst co nejvíc, pro detox je jako dělaná. Buďte vynalézaví a dopřávejte si ji ve formě polévek, salátů, vařenou i pečenou, k dochucování používejte bylinky, pesta a ořechy. Vynechte naopak maso, především to červené. Vypusťte i pečivo z bílé mouky, tučné sýry a pochopitelně sladkosti. Mlsnou zažeňte ovocem, čaj doslaďte medem. A nepijte alkohol, mléko, limonády s bublinkami, černý čaj ani jiné nápoje s kofeinem. Pokud kávě holdujete ve velkém, raději její množství jen snižte. Náhlé přerušení přísunu kofeinu by vám způsobilo bolesti hlavy a stres.
Zdroje: health.harvard.edu, mayoclinic.org, wiley.com