Juliet A. Boghossian založila dokonce nový vědní obor - foodologii (food + psychologie), který považuje za klíčový k poznání osobnosti člověka. Rozdělila lidi na 9 různých typů podle toho, jakým způsobem jedí. Jaký typ jste vy?
1. Rychlý jedlík
Dělat několik věcí najednou? To pro vás není žádný problém. Multitasking je totiž vaše silná disciplína. Stejně jako precizní dodržování všech termínů. Jste soutěživý člověk, kterého baví, když může své síly a schopnosti porovnávat s ostatními. Na druhé straně u vás není neobvyklé, že potřeby jiných bez problémů stavíte před ty vaše. Ale nepřehánějte to. Někdy byste si měli vyhradit čas jen sami pro sebe a užít si ho podle svého.
2. Pomalý jedlík
Na jídlo si vždycky čas uděláte. Ať už je běžný pracovní den nebo jste na víkendovém výletě. Stejně jako klid na jídlo je pro vás důležitá kvalita toho, co jíte. Žijete přítomností a umíte si naplno užívat každý hezký okamžik. Když se vám něco nedaří, nehroutíte se z toho, protože naprosto jistě víte, že je to jen dočasná záležitost a že brzy bude zase lépe.
3. Spořádaný jedlík
Máte na talíři vždy pěkný pořádek? Máte zavedený systém v tom, z jaké strany talíře začínáte jíst, jestli si třeba do úst nejdříve vezmete přílohu a pak až maso? Nesnesla byste, aby se vám na talíři jídlo promíchalo? Spořádanost je váš typický rys, který se projevuje nejen při jídle a stolování, ale i ve vašem celém životě. Milujete pořádek, vyhovuje vám organizovanost a plánovanost, nemáte ráda rychlé změny a na cokoli nového se potřebujete důkladně připravit.
4. Jedlík - experimentátor
Matcha, acai, skyr - žádná nová superpotravina vám neunikne. Na cestách do zahraničí vás nejvíce baví, že můžete ochutnávat neznámá jídla a objevovat nové chutě. Pokud si pozvete domů hosty, pokaždé je překvapíte neotřelým menu. Typickým rysem vaší osobnosti je otevřenost, nebráníte se novým věcem, nebojíte se pouštět do neznámých vod, nechybí vám odvaha dělat různá rozhodnutí a stát si pak za nimi.
5. Vybíravý jedlík
Salát? Ano, pokud je bio a pokud pochází zrovna z tohoto regionu. Co se týče čehokoli kolem jídla, jste super vybíravá a svými požadavky a dotazy někdy přivádíte číšníka v restauraci k hranici šílenství. Chcete vždy přesně vědět, co máte na talíři, v jaké úpravě a jakého původu. Trváte na špičkové kvalitě, za kterou ochotně zaplatíte. Jste člověk, který velmi nerad opouští svou komfortní zónu a který v tomto ohledu nedělá kompromisy. Nicméně se zájmem a zvědavostí objevujete a zkoušíte vše, co je nové.
6. Detailista
Na vidličku nikdy současně nenapíchnete kousek kuřete a salát. Potraviny, které máte na talíři, jíte zásadně zvlášť. Nejen při jídle, ale i v životě bazírujete na detailech. Jste velmi pečlivá, dotahujete věci do konce, a pokud před sebou máte nějaké rozhodnutí, jste schopná celé hodiny přemýšlet o všech pro a proti.
7. Impulsivní jedlík
Milujete, když na vašem talíři panuje barevný, nepřehledný chaos. Čím větší zmatek, tím vyšší požitek z jídla. Bez přemýšlení, jen podle zrakových a chuťových vjemů napichujete na vidličku, co vás zrovna napadne. Podobně živelně se chováte i v běžném životě. Často rychleji konáte než přemýšlíte. Jste velmi uzavřená a ostatním lidem nerada říkáte “Ne”. Snadno sklouznete k tomu, že se ostatními necháte využívat.
8. Maximalista
Zdrženlivost není vlastnost, která by vám byla blízká. A to platí v celém vašem životě. Včetně jídla. To pro vás znamená jediné - užít si ho. V maxi množství, v maxi kvalitě a klidně i v maxi ceně. Co tomu říkají ostatní, na tom vám vůbec nesejde. Vy jste přece ten, o koho jde.
9. Organizovaný jedlík
Na vašem talíři má vše svůj řád. Příloha vždy vlevo, maso vždy vpravo. Předem vždy víte, co si v restauraci dáte, pokud vaříte doma, nikdy se vám díky pečlivé přípravě nestane, že byste neměla potřebné suroviny. Moc dobře rozumíte rčení, že štěstí přeje připraveným. Vše předem promýšlíte a na vše jste s předstihem připravená. V práci máte pověst ambiciózního člověka, který se do všeho vrhá s plným nasazením.