1. Železo
Tento stopový prvek hraje důležitou roli v mnoha metabolických procesech v našem těle. Je součástí krevního barviva - hemoglobinu a významně se podílí na okysličování celého organismu. Kromě toho je železo součástí myoglobinu (svalového proteinu), který má za úkol svaly zásobovat kyslíkem. Kromě toho železo posiluje imunitní systém.
Nedostatek železa: Způsobuje únavu, úbytek energie, narušuje imunitu, popraskané koutky rtů, bledou pleť, lámavost a třepení nehtů, zažívací potíže.
Denní potřeba železa je u žen 15 miligramů. Mnoho železa je obsaženo v mase, játrech, luštěninách, ovesných vločkách, dýňových semenech a nebo v pistáciích.
Je dobré vědět: Tělo může železo lépe získávat z živočišné než z rostlinné stravy. Pokud budete jídlo zapíjet černým čajem, snižuje se schopnost těla vstřebávat železo.
Pozor: Příliš mnoho železa může škodit, protože přebytky se ukládají v orgánech (např. v játrech, ve slinivce, ve štítné žláze) a ovlivňují jejich funkce. Množství železa v těle zjistíte snadno z jediné kapky krve pomocí testu, který koupíte v lékárně.
2. Měď
Tělo potřebuje měd na produkci pigmentu a červených krvinek. To pak přispívá k správnému růstu kostí, k budování pojivové tkáně a k optimálnímu fungování centrálního nervového systému. Kromě toho měď posiluje imunitní systém a brání zánětlivým procesům.
Nedostatek mědi: Bledá pokožka, vypadávání vlasů, lámavé nehty a křehké kosti, nedostatek koncentrace, časté infekce.
Doporučený denní příjem: 1 až 1,5 mg. Dobrým zdrojem mědi jsou ořechy, mušle, ústřice, játra, luštěniny, kakao, celozrnné produkty.
3. Zinek
Tento stopový prvek je nezbytný pro posílení obranyschopnosti organismu a snižuje také vznik zánětlivých procesů v organismu. Stará se také o to, že inzulín, růstové a sexuální hormony a hormony štítné žlázy fungují tak, jak mají. Zinek je rovněž velmi důležitý pro vnímání chuti.
Nedostatek zinku: Ztráta chuti k jídlu, únava, šeroslepost, akné, zpomalené hojení ran, náchylnost k infekcím.
Doporučený denní příjem: 7 mg. Bohaté na zinek jsou potraviny jako maso, vajíčka, ořechy, sýry a celozrnné produkty.