Avokádo: Co o něm nevíte

1. “Zkažené” avokádo
Domníváte se, že když avokádo po rozkrojení zhnědne, je nahnilé či staré? Omyl. I když dužina změní barvu a nevypadá příliš lákavě, je avokádo bez problémů poživatelné a určitě si na něm pochutnáte. Vnitřek avokáda totiž začne okamžitě po kontaktu se vzduchem měnit barvu. Rozkrojte ho tedy bezprostředně před konzumací, případně zabalte do mikrotenové fólie. Nebo vsaďte na náš tip: Vyjměte z oloupaného avokáda pecku a hned rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou. V této podobě a zakápnuté čerstvou citrónovou šťávou by nemělo změnit barvu.


2. Jaké avokádo je zralé?
Jak zralé a měkké má avokádo být, aby mělo ideální chuť? Záleží to na tom, jak ho chcete zpracovat. Pokud ho chcete např. nakrájet na plátky, obložit jím chléb nebo přidat do salátu, měli byste sáhnout po středně zralém plodu. Guacamole se zase připravujte výhradně z měkkého a plně zralého avokáda - jen tak bude mít správnou konzistenci a chuť. Zralost plodu se pozná poměrně snadno, když lehce zatlačíte na povrch - jestliže slupku snadno zmáčknete, je avokádo zralé. Tvrdé plody byste neměla zpracovávat, protože to správné aroma se v dužině uvolní až po dozrání. Když koupíte nezralý plod, nevyhazujte ho. Nechte ho pár dní v pokojové teplotě dozrát.


3. Zkuste gril!
K tomu, abyste si na avokádu pochutnala, není potřeba žádná velká věda. Klidně stačí sůl a čerstvě mletý pepř, případně kapka citrónu. Ale když budete mít přece jen chuť na něco neobvyklého, vyzkoušejte avokádo na grilu. V kombinaci např. s rybou je to kulinářský zážitek! Potřete nakrájené plátky avokáda lehce olejem a nechte z každé strany grilovat 30 sekund. Příště zkuste avokádo zase fritovat, obalte nejprve v mouce, pak v rozmíchaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Tahle křupavá krusta dodá avokádu zcela nový rozměr.


4. Nezůstávejte jen u jedné chuťové variace
Avokáda jsou bohatá na zdravé tuky, a to z nich dělá ideální doplněk salátů nebo dipů. Kombinace s lehkými, kyselými chutěmi je osvědčená: limetková či citrónová šťáva či nastrouhaná kůra, to je klasika. Ani jemný ocet avokádo nijak neurazí. Ale nebojte se experimentovat, ochutnejte avokádo s čerstvým koriandrem, s červenou cibulí nebo s chilli. Nebo s čímkoli jiným - jemná chuť avokáda dává vaší fantazii prostor!

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24