Ty tvoří běžnou součást našeho jídelníčku, a přitom jsou účinnější než řada výživových doplňků z lékárny. Jejich síla tkví v tom, že jsou v nich namixované nejen vitaminy či stopové prvky, ale též látky, které pomáhají lidskému tělu vše užitečné dobře vstřebat a třeba právě i ovlivnit metabolimus tak, aby pracoval rychleji a napomohl snížení váhy.
1. Podceňovaný zázrak: Kokosový ořech
Obsahuje mnoho živin, minimum kalorií a kokosová voda (pozor, nezaměňovat s kokosovým mlékem) je také skvělá na zahnání žízně. Kokosový olej urychluje metabolismus a rozpouští břišní tuk. Vzhledem k tomu, že je odolný i vůči velmi vysokým teplotám, je ideální také pro vaření, protože se na rozdíl od většiny ostatních olejů nepřeměňuje na nebezpečné trans tuky. Jedna polévková lžíce čistého kokosového oleje před jídlem zbrzdí váš apetit a vy pak nebudete mít tendenci sníst velké množství nebo se přejídat.
2. Sladká dobrota, která vám zpevní pokožku: Papája
Obsahuje více vitamínu C než pomeranč a více karotenu než mrkev. Papája je také perfektní antioxidant, který obnovuje buňky, posiluje imunitní systém a brání překyselení organismu. Papain (enzym, který toto ovoce obsahuje) vyhlazuje pokožku a pomáhá proti celulitidě. Mluví se rovněž o tom, že papája má omlazující efekt, protože stimuluje funkci všech vnitřních žláz.
3. Malá zrnka, silný účinek: Chia semínka
V Hollywoodu jsou už dlouho považována za jeden z tradičních tipů pro krásu, zdraví a hubnutí. Malá zrnka jsou plná energie, na dlouho zasytí a obsahují velké množství omega-3-mastných kyselin, hodně vitamínu E a také antioxidantů, které vyhlazují pleť, vrásky a rozzáří pokožku. Pověst výživové bomby mají zcela oprávněně: Obsahují šestkrát více vápníku než plnotučné mléko, dvakrát více draslíku než banány, třikrát více antioxidantů než borůvky či ostružiny. Jsou výborné pro vegetariány: obsah bílkovin mají chia semínky pětkrát vyšší než třeba fazole.
4. Všelék: Skořice
Skořice patří k nejstarším a nejčastěji užívaným kořením. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, pravidelná konzumace rovněž snižuje tuk a cholesterol v krvi, pozitivně ovlivňuje krevní tlak. Kromě toho má antibakteriální účinky.
5. Nápoj krásy: Matcha tea
Amber Heard, herečka a partnerka Johnnyho Deppa na matcha tea nedá dopustit - tvrdí, že udržuje krásu i mládí. Navíc velmi zrychluje metabolismus, neboť má obsah kofeinu výrazně vyšší než všechny ostatní zelené čaje. Díky tomu redukuje tukové usazeniny a dává do pohybu spalování tuků. Jeho účinky se zvyšují především po sportu - pomůže spálit až o 25% kalorií více než obvykle. Matcha tea je oblíbený také kvůli svým uklidňujícím účinkům.
6. Náhrada kohlenhydrátů: Amarant
Nahradí rýži, brambory nebo nudle. Tato zázračná obilovina je oblíbená třeba u astronautů nebo u sportovců, protože minimálně zatěžuje organismus. Dodá okamžitě energii, která se v organismu dlouhodobě udrží. Je velmi bohatý na proteiny. Pomáhá při problémech s nespavostí a při migrénách. Má podobné účinky jako třeba quinoa.
7. Správná sůl: Himalájská
Mnoho lidí spoléhá na mořskou sůl jako na zdravou variantu běžné kamenné soli. Nicméně i mořská sůl může obsahovat vzhledem ke znečištění mořské vody obsahovat škodliviny. Přijatelnou alternativou je himalájská sůl. Jelikož se jedná o přírodní produkt, nehrozí žádné nebezpečí, že by se v těle udrželo nezdravé množství, protože himalájská sůl podporuje přirozené samoregulační mechanismy organismu. Z toho důvodu jsou také třeba efektivní pitné kůry s himalájskou solí, která pomáhá bojovat s překyselením těla. Koupele s himalájskou solí mají pozitivní vliv na detoxikaci.
8. Papričky štěstí: Chili
Ano, strašně to pálí. Ale je to pro dobrou věc! Chili papričky jsou jednou z nejzdravějších zelenin vůbec. Za jejich pálivost může látka capsaicin, který stimuluje nervový systém a způsobuje pálení, na které tělo reaguje vylučováním endorfinů - hormonů štěstí. Kromě toho, že capsaicin zrychluje metabolismus a pomáhá tak hubnout, mají čerstvé chili papričky až čtyřikrát více vitaminu C než třeba citrusové plody a obsahují spoustu vitaminu B. Jestli vám vadí jejich silná pálivost, můžete ji lehce zredukovat tak, že z papriček odstraníte bílá semínka.