1. Ječmen
Obecně se má za to, že sacharidy extrémně zvyšují hladinu krevního cukru a způsobují tak následně návaly tzv. vlčího hladu. Nicméně jsou sacharidy, které tento nepříjemný efekt nezpůsobují. K nim patří i ty, které jsou obsaženy v mladém ječmeni. Jde o o zelený ječmen, který se sklízí ve stadiu, kdy má nejvyšší výživovou hodnotu. Suší se a ve formě prášku pak míchá s vodou. Obsahuje vysokou hodnotu enzymů, chlorofyl, minerály, stopové prvky, vitamíny jako je betakaroten, vitaminů C, E, B1, B2, B3, B6, biotin, kyseliny listové, kyselinu pantotenovou, cholin, vlákniny, rostlinné bílkoviny a také tryptofan, který vyvolává dobrou náladu. Díky velkému obsahu vlákniny se ječmen postará o to, abyste měla dlouhodobý pocit sytosti. Ječmen reguluje metabolismus a také krevní cukr a inzulín.
2. Červený pepř
Různé studie dokazují, že červený pepř tlumí chuť k jídlu a uvádí metabolismus do optimální rychlosti, při níž se spaluje nejvíce kalorií. Pokud se to nepříčí vašim chutím, červeným pepřem nešetřete a přidávejte při vaření do jídla klidně půl čajové lžičky červeného pepře.
3. Libové maso
Bílkoviny z libového masa jsou ideální volbou, pro kterou se rozhodněte, pokud chcete, aby ve vás po jídle zůstal co nejdelší dobu pocit nasycenosti. Pokud si k obědu dáte hovězí steak nebo kuřecí maso, garantujeme vám, že pocity hladu se začnou dostavovat až k večeru. Bílkovina má schopnost nejen dobře zasytit, ale také přispět k tvorbě svalové hmoty a tím také k urychlení metabolismu. A pokud si tělo zvládne vytvořit svalovou hmotu, má po ukončení hubnutí výsledný metabolismus rychlejší. Díky tomu lze postupně zvyšovat kalorický příjem, aniž by došlo k tolik obávanému jo-jo efektu. Tělo má totiž vyšší spotřebu než před zahájením hubnutí!
4. Mandle
Máte hned po snídani zase hlad? Zapomeňte na koláče a jiné sladkosti a dejte si plnou hrst mandlí. Z různých výzkumů vyplývá, že mandle vás zasytí na dlouhou dobu a díky vyváženému množství zdravých mononenasycených mastných kyselin a vlákniny nebudete mít potřebu tolik obědvat či věčeřet.
5. Losos
Maso z lososa obsahuje Omega-3-mastné kyseliny, které napomáhají pocitu sytosti. Jak je to možné? Omega-3-mastné kyseliny zvyšují totiž v těle hladinu hormonu zvaného leptin. A ten umí dokonalou věc: Redukuje váš apetit tak, že nemáte hlad.
6. Čaj z pískavice - řeckého sena
Řecké seno je jedna z nejstarších léčivých rostlin, kterou lidé znali a používali už 2. tisíciletí před naším letopočtem. Užívají se sušené listy a častěji celá nebo drcená semena. Pískavice má specifickou chuť a vůni, pokud se semena upraží, získají příchuť ořechů, praženého cukru nebo javorového sirupu. Takže tato chuť může být ta, kterou si oblíbíte a ještě si posílíte zdraví. Bylo totiž prokázáno, že pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, působí protizánětlivě, je účinný proti kašli atd., ale především potlačuje také chuť k jídlu. Z pískavice si můžete vařit čaj nebo koupit extrakt každé ráno nakapat pár kapek (dle příbalového letáku) do vlažné vody a pít na lačdný žaludek.