5 potravin pro jarní detox organismu

Zázvor

V tradiční čínské medicíně ho používají k posílení žaludku, sleziny a plic. Podporuje zdravé trávení, působí protizánětlivě, ničí bakterie, viry i houby. Pomáhá při únavě, stimuluje krevní oběh a podporuje cirkulaci krve a lymfy. To se odráží ve zvýšeném odplavování toxinů z těla.

Česnek

Díky obsahu allicinu působí jako přírodní antibiotikum, bojuje proti vnitřním parazitům, ničí bakterie, viry i plísně. Má protizánětlivé účinky, pročišťuje krev, snižuje krevní tlak a podporuje tvorbu bílých krvinek. Také posiluje náš imunitní systém a čistí játra.  

Zelí

Pomáhá aktivovat činnost jater, zvyšuje vylučování nadbytečných tekutin a také škodlivých látek. Je to velký zdroj vitamínu A, C, E, K nebo kyseliny listové.

Jablka

Další tradiční českou potravinou, která vás skvěle pročistí, jsou jablka. Obsahují spousty enzymů, vitamínů (A, B, C a E) a minerálů (draslík, železo, zinek, vápník nebo hořčík). Fungují také jako antioxidant, posilují imunitu a jsou protizánětlivé. Pomáhají při zažívacích potížích a při problémech s játry. Posilují metabolismus.

Avokádo

Má vysoký obsah kvalitních tuků, je bohaté na proteiny, snižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje vitamíny E a B6. Podporuje trávení, harmonizuje hladinu cukru v krvi. Obsahuje vitamín K, C, B5, B5, E, A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nacin), kyselinu listovou a prvky jako draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek a fosfor.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24