15 způsobů, jak odtučnit jídelníček
Není nad ty správné fígle. Když si na ně totiž zvyknete, zamáváte na rozloučenou dietám a zároveň starostem s dopnutím kalhot a sukní.
6. Pro případ, že vás doma přepadnou neohlášení hosté nebo vás začne nemilosrdně honit mlsná, musíte mít samosebou něco ve spíži. Praženou kukuřici, chipsy a sušenky dejte k ledu a nabídněte přátelům i sobě rýžové řezy, japonské směsi krekrů nebo preclíky.
7. Když v supermarketu nakupujete nebo doma vlastnoručně vaříte omáčky k těstovinám, potom raději dejte přednost tomatovým a zeleninovým před nesrovnatelně tučnějšími smetanovými či sýrovými.
8. Jezte co nejvíc cereálií. Obsahují totiž minimum tuku, zato maximum vlákniny. Navíc vám zajistí pomalý přísun energie, takže nebudete mít zase hned tak hlad.
9. Předtím, než se s chutí pustíte do stehýnka lákavě vypečeného kuřete či kachny, stáhněte z něj kůžičku. A taky si odpusťte omaštění přílohy.
10. Saláty nevylepšujte majonézovými dresinky, ale kvalitním balzamikovým octem. Až si na jeho chuť zvyknete, bude vám každý salát chutnat stejně jako ten, který jste si kdysi zalévala majonézou.
11. Vybíráte-li na regálu mezi různými konzervami tuňáka, sáhněte rozhodně po té, v níž ryba plave ve vlastní šťávě.
12. Malý kousek čerstvého sýra tvarohového typu (třeba oblíbeného balkánského) je lepší než větší porce nízkotučného sýra.
13. Servírujete-li si na talíř vařenou zeleninu, nemastěte ji máslem, ale zakapte ji trochou olivového oleje a čerstvou šťávou z citronu. Dodá jí to šmrnc i bez přebytečných kalorií.
14. Vaříte-li těstoviny, nepřidávejte kapku oleje přímo do vody, jak vám to radí mnohé i renomované kuchařky. Když se vám těstoviny lepí, pak je totiž chyba někde jinde. Buď používáte moc malý hrnec, nebo v něm máte moc málo vody.
15. Při nedělní snídani nahraďte božsky křupavý croissant božsky křupavým toastem. Ten si můžete na oslavu svátku potřít špetičkou másla.