ELLE menu: Jídelníčky pro ty, kteří si neumí představit den bez cukru

Pondělí

Snídaně

Nakrájejte si banán a jahody, směs zalijte jogurtem a ochuťte medem. Ranní sacharidy vás doslova nakopnou.

Svačina

Rozmačkejte si v misce dva kusy kiwi, přidejte asi 70 g tvarohu. 

Oběd

  • 500 g žampionů
  • 100 g sýru chedar
  • 100 g šunky
  • 3 stroužky česneku 
  • Olivový olej

Vnitřky žampionů osolte a opepřete, poté je naplňte směsí nastrouhaného chedaru a šunky. Žampiony rozložte do zapékací mísy a pokapejte olivovým olejem. Nakonec posypte nastrouhaným česnekem a pečte asi 40 minut. 

Svačina

Do 300 ml mléka nasypte 30 g afrického kakaa. Rozmixujte 8 jahod a smíchejte. 

Večeře

  • 500 g nových brambor
  • 4 nožky zeleného chřestu
  • 100 g másla
  • 50 g parmazánu,
  • Mléko
  • 1 citron
  • Bazalka
  • Pepř, sůl

Nové brambory umyjte a vyčistěte kartáčem. Rozkrojte je na měsíčky a uvařte v osolené vodě doměkka. Chřest neloupejte, jen ho umyjte a nechte orestovat na másle s pepřem. Mezitím si připravte omáčku – smíchejte mléko, parmazán, sůl a trochu mouky. Povařte do zhoustnutí a zakápněte s ní brambory s chřestem.

Mohlo by se vám líbit

Jídelníčky na míru: Snadné recepty pro ty, kteří žijí stále ve spěchu

elle.cz

Úterý

Snídaně

Rozmíchejte na másle 3 vejce, osolte a opepřete, přidejte cherry rajčátka.

Svačina

2 krajíce žitného chleba obložte šunkou (96% masa). Ozdobte salátovou okurkou.

Oběd

  • 500 g mletého hovězího masa
  • Máslo
  • 3 vejce
  • 2 lžičky olivového oleje
  • Čtvrt květáku
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce mouky
  • Drcený kmín

Mleté maso smíchejte s drceným kmínem a třemi vejci, přidejte olej a pepř. Na nepřilnavé pánvi pak maso tvarujte na malá kolečka. Květák nakrájejte na kousky, vařte cca 10 minut se solí. Přidejte jíšku z másla a mouky, přilejte mléko. Asi pět minut povařte. Směs servírujte společně s orestovanými karbanátky.

Svačina

Připravte si smoothie z červené řepy, pomeranče a jablka. Nápoj vás skvěle zasytí a nakopne vás slušnou dávkou vitamínů a živin.

Večeře

  • 3 kedlubny
  • 5 menších brambor
  • 1 pórek
  • 3 kuřecí prsní řízky
  • Olej
  • Petrželka
  • Pepř, sůl

Kedlubny, brambory a pórek uvařte v hrnci, vodu osolte. Prsní řízky orestujte na pánvi s máslem. Poté uvařené suroviny rozmačkejte na jemnou kaši. Přidejte petrželku, olej, pepř a sůl. Orestované maso vmíchejte do kaše.

cara

Středa

Snídaně

Čerstvé muslli smíchejte s bílým jogurtem. Dosladit můžete medem.

Svačina

Olomoucké tvarůžky nakrájejte na drobné kousky a vmíchejte do másla. Pomazánku namažte na krajíc žitného chleba.

Oběd

  • 150 g kuřecího masa
  • 100 g batátů
  • Brusinky
  • Sůl, pepř

Kuřecí maso namelte v mlýnku, batáty uvařte a poté rozmixujte, osolte. Maso opepřete a osolte. Vytvořte si malé karbanátky a orestujte je na másle (na malém množství, maso samo pustí trochu tuku). Ke karbanátkům servírujte batátové pyré.

Svačina

Uvařte celozrnné těstoviny (cca 50 g), přidejte kapku olivového oleje, tři plátky nakrájené šunky a okurku. Dochuťte solí a pepřem.

Večeře

  • 100 g nudlí
  • Sezam
  • 100 g krůtího masa
  • Máslo
  • 100 ml mléka
  • Trocha mouky

Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky, uvařte a orestujte. Sezam opražte nasucho a pak namelte, poté vlijte mléko a nechte vařit. Během varu vložte dovnitř 100 g másla, k zahuštění použijte hladkou mouku. Nudle uvařte a smíchejte s masem a již hotovou omáčkou.

Mohlo by se vám líbit

Chcete zhubnout? A víte, že je lepší jíst raději více než méně?

elle.cz

Čtvrtek

Snídaně

Rozmíchejte na pánvi dvě vejce, přidejte vařený květák. Ten můžete rozmixovat, případně nakrájet na malé kousky.

Svačina

Nastrouhejte si najemno jedno jablko a přidejte špetku skořice. Pokud chcete, můžete dochutit ještě medem.

Oběd

  • 100 g vaječných těstovin
  • 100 g lososa
  • Paprika
  • Okurka
  • Celer

Těstoviny uvařte, lososa nakrájejte na malé kousky a orestujte. Vmíchejte nakrájenou zeleninu a jemně polijte citronovou štávou. Osolte a opeřete.

Svačina

Vaničku tvarohu smíchejte s medem. Přidejte jakékoliv ovoce, jablko, maliny nebo kiwi.

Večeře

  • 100 g rýže
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 7 cherry rajčat
  • Červená paprika 

Uvařte rýži, nakrájejte cibuli najemno a dejte orestovat spolu s rajčaty a paprikou. Začněte vařit smetanu, pak přidejte rýži. Pokud směs dostatečně nezhoustne, přidejte ještě trochu hladké mouky. Nakonec přidejte orestované suroviny.

Víte, že...

...skořice uklidňuje a dodává tělu pozitivní energii, posiluje imunitní systém a chrání tělo před oxidačním stresem. Pravidelná konzumace navíc zrychluje metabolismus a pomáhá tak s hubnutím.

cara

Pátek

Snídaně

Nakrájejte na kousky jahody, banán, borůvky nebo ostružiny. Přidejte tvaroh a dochuťte medem.

Svačina

Rozmačkaný banán smíchejte s chia semínky a přidejte trošku smetany. 

Oběd

  • 200 g římského salátu
  • 100 g fazolových klíčků
  • 1 mrkev
  • Jarní cibulka
  • 20 g opražených arašídů
  • Koriandr (stonky i nať)
  • Lžička olivového oleje
  • Limetka

Ve velké míse smíchejte římský salát, klíčky, cibulku a mrkev. Přidejte pár kapek oleje a rovnoměrně míchejte. Postupně přidejte ostatní suroviny, stále míchejte a nakonec zakápněte limetkovou šťávou.

Svačina

Vyškrábněte vanilkový lusk, přidejte jogurt a nakrájené jahody. Doslaďte medem.

Večeře

  • 250 g jablek
  • 400 g batátů
  • 250 ml vody
  • Lžička mleté skořice
  • Lžička nastrouhaného zázvoru
  • Sůl

Na mírném ohni předehřejte větší hrnec, vystříkejte ho olejem ve spreji, poté do něj vložte jablka nakrájená na kostky a batáty. Přidejte vodu a sůl. Hrnec přiklopte a za častého míchání duste asi 20 minut. Nakonec vše rozšťouchejte.

Vladimír Koukal

Zdroj: Autorský článek

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24