Na kokosové řízečky budete potřebovat:
- 250 g kokosové dužiny
- 50 ml Tamari (sojové omáčky)
- 70 ml olivového oleje
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička sladké papriky
Kokosovou dužinu seženete již naporcovanou na e-shopu Wild coco (bývalý Mladý kokos). Dá se také vydlabat z mladých kokosů, které jsou k sehnání ve větších zdravých výživách a supermarketech.
Obalení:
- 200 g zlatého lnu
- 100 g kešu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- špetka soli
Bramborový salát:
- 1 kg salátových brambor
- 3 mrkve
- 250 g hrášku (mraženého nebo konzervovaného)
- půlka bulvy celeru
- 200 g nakládaných okurek
- 1 cibule
- 1 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce octa (jablečného, vinného)
- 1 šťavnaté a křupavé jablko
- 1 lžička černé soli (seženete ji ve zdravé výživě, zajistí vajíčkovou chuť)
- himálajská sůl
- čerstvě mletý pepř
- lák z okurek
Majonéza:
- půl hrnku kešu
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 0,5 lžíce himálajské soli
- hrst rozinek
- ¼ hrnku vody
- půl lžičky kurkumy
Postup:
Kokosové řízečky
- Nejprve si připravte marinádu na řízečky. Jednoduše v míse smíchejte veškeré ingredience a plátky dužiny mladého kokosu v ní nechte marinovat asi 12 hodin.
- Mezitím si připravte „strouhanku“ na obalení. V mixéru najemno rozmixujte zlatý len, kešu, lahůdkové droždí a sůl.
- V této směsi po namarinování řízečky obalte a sušte na plechu vyloženém pečícím papírem v sušičce nebo troubě na 50° asi 6 hodin.
Bramborový salát
- Omyté brambory i se slupkou dejte vařit do hrnce se silně osolenou vodou.
- Do dalšího hrnce dejte vařit očištěnou mrkev a celer. Opět vařte v silně osolené vodě asi 20-30 minut. Zelenina nesmí být převařená, ale křupavá.
- Dále nasekejte oloupanou cibuli najemno a dejte ji vařit do vody s třtinovým cukrem, octem a 1 lžící himálajské soli. Cibule tak změkne a ztratí syrovou chuť. Zbylý vývar pak použijete do salátu.
- Mezitím si připravte majonézu. Rozmixujte kešu, vodu , šťávu z citrónu, kurkumu, rozinky a sůl do hladkého „krému“. Podle chuti můžete dosolit či opepřit.
- Po uvaření brambory, mrkev a celer nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte. Nakrájejte je však teplé/vlažné, lépe tak natáhnout chuť. Krájejte na asi 0,5 - 1 cm velké kostičky.
- Oloupejte jablko, zbavte ho jádřince a nakrájejte jej na stejně velké kostičky.
- Vše dejte do větší mísy, přidejte majonézu, černou sůl, hrášek, uvařenou cibuli, nakrájené okurky, pepř a sůl. Nakonec vše zalijte vývarem z cibule a lákem z okurek (asi 100 ml) a jemně promíchejte, aby se chutě spojily.
- Myslete na to, že brambory natáhnou hodně chuti, proto solte a dochucujte přiměřeně. Salát nechte odležet přes noc a druhý den případně dochuťte.
Přeji vám krásné svátky plné pohody, dobrého kvalitního jídla a krásného času stráveného s rodinou a přáteli. To je přece nejdůležitější!
Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.