Veganské Vánoce: Štědrovečerní menu podle Černá jak noc

Na kokosové řízečky budete potřebovat:

  • 250 g kokosové dužiny
  • 50 ml Tamari (sojové omáčky)
  • 70 ml olivového oleje
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky

Kokosovou dužinu seženete již naporcovanou na e-shopu Wild coco (bývalý Mladý kokos). Dá se také vydlabat z mladých kokosů, které jsou k sehnání ve větších zdravých výživách a supermarketech. 

Obalení:

  • 200 g zlatého lnu
  • 100 g kešu
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • špetka soli

Bramborový salát: 

  • 1 kg salátových brambor
  • 3 mrkve
  • 250 g hrášku (mraženého nebo konzervovaného)
  • půlka bulvy celeru
  • 200 g nakládaných okurek
  • 1 cibule
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce octa (jablečného, vinného)
  • 1 šťavnaté a křupavé jablko
  • 1 lžička černé soli (seženete ji ve zdravé výživě, zajistí vajíčkovou chuť)
  • himálajská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • lák z okurek

Majonéza:

  • půl hrnku kešu
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 0,5 lžíce himálajské soli
  • hrst rozinek
  • ¼ hrnku vody
  • půl lžičky kurkumy

khbkbkbk

Postup:

Kokosové řízečky

  • Nejprve si připravte marinádu na řízečky. Jednoduše v míse smíchejte veškeré ingredience a plátky dužiny mladého kokosu v ní nechte marinovat asi 12 hodin. 
  • Mezitím si připravte „strouhanku“ na obalení. V mixéru najemno rozmixujte zlatý len, kešu, lahůdkové droždí a sůl. 
  • V této směsi po namarinování řízečky obalte a sušte na plechu vyloženém pečícím papírem v sušičce nebo troubě na 50° asi 6 hodin. 

Bramborový salát

  • Omyté brambory i se slupkou dejte vařit do hrnce se silně osolenou vodou. 
  • Do dalšího hrnce dejte vařit očištěnou mrkev a celer. Opět vařte v silně osolené vodě asi 20-30 minut. Zelenina nesmí být převařená, ale křupavá. 
  • Dále nasekejte oloupanou cibuli najemno a dejte ji vařit do vody s třtinovým cukrem, octem a 1 lžící himálajské soli. Cibule tak změkne a ztratí syrovou chuť. Zbylý vývar pak použijete do salátu. 
  • Mezitím si připravte majonézu. Rozmixujte kešu, vodu , šťávu z citrónu, kurkumu, rozinky a sůl do hladkého „krému“. Podle chuti můžete dosolit či opepřit. 
  • Po uvaření brambory, mrkev a celer nechte chvíli vychladnout. Brambory oloupejte. Nakrájejte je však teplé/vlažné, lépe tak natáhnout chuť. Krájejte na asi 0,5 - 1 cm velké kostičky. 
  • Oloupejte jablko, zbavte ho jádřince a nakrájejte jej na stejně velké kostičky. 
  • Vše dejte do větší mísy, přidejte majonézu, černou sůl, hrášek, uvařenou cibuli, nakrájené okurky, pepř a sůl. Nakonec vše zalijte vývarem z cibule a lákem z okurek (asi 100 ml) a jemně promíchejte, aby se chutě spojily. 
  • Myslete na to, že brambory natáhnou hodně chuti, proto solte a dochucujte přiměřeně. Salát nechte odležet přes noc a druhý den případně dochuťte. 

 

Přeji vám krásné svátky plné pohody, dobrého kvalitního jídla a krásného času stráveného s rodinou a přáteli. To je přece nejdůležitější! 

khbkkbhh

 

Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24