Na pekáč žemlovky (6 porcí) budete potřebovat:
- 2 balení Schar bezlepkového chleba Pan rustico (koupíte v Tesco, Globusu a běžných supermarketech)
- 500 ml rostlinného mléka
- semínka z půlky vanilkového lusku (lze použít vanilkový extrakt)
- 1,5 kg jablek
- 200 g rozinek
- 50 ml rumu (nemusí být, ale dodá šmrnc)
- 100 g plátků mandlí
- 200 g oříšků
- 100 g Alsan bio (rostlinná alternativa másla - koupíte ve zdravé výživě)
- 4 lžičky mleté skořice
- 200 g arašídového másla
TIP navíc: Zkuste žemlovku posypat kořením Chai od Sonnentoru.
Postup:
- Nejprve nastrouhejte jablka (klidně i se slupkou, pokud máte jablíčka ze zahrady jako já) a promíchejte je s rozinkami, skořicí a nadrobno nasekanými oříšky.
- Dále si nachystejte pekáč a vymažte ho troškou Alsanu.
- Ve větší míse smíchejte mléko a semínka vanilky. V této směsi postupně namáčejte jednotlivé plátky chlebíku a rovnoměrně jimi vyložte pekáč. Na vrstvu pečiva dejte první polovinu jablek a pokapejte arašídovým máslem. Opakujte zase vrstvou pečiva namáčenou v mléce, rozprostřete rovnoměrně druhou půlku jablek a potřete ji arašídovým máslem.
- Nakonec příjde vrstva pečiva. Tu posypte mandlemi a na vršek dejte na plátky nakrájený Alsan.
- Pečte dozlatova a křupava v rozehřáté horkovzdušné troubě na 200 ° asi 45-60 minut.
- Podávejte s arašídovým máslem, protože toho není nikdy dost.
Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.