Vaření na víkend: Žemlovka s arašídovým máslem podle Černá jak noc

Na pekáč žemlovky (6 porcí) budete potřebovat: 

  • 2 balení Schar bezlepkového chleba Pan rustico (koupíte v Tesco, Globusu a běžných supermarketech) 
  • 500 ml rostlinného mléka
  • semínka z půlky vanilkového lusku (lze použít vanilkový extrakt)
  • 1,5 kg jablek
  • 200 g rozinek
  • 50 ml rumu (nemusí být, ale dodá šmrnc)
  • 100 g plátků mandlí
  • 200 g oříšků
  • 100 g Alsan bio (rostlinná alternativa másla - koupíte ve zdravé výživě)
  • 4 lžičky mleté skořice
  • 200 g arašídového másla

TIP navíc: Zkuste žemlovku posypat kořením Chai od Sonnentoru.

EFWFWEFW

Postup:

  • Nejprve nastrouhejte jablka (klidně i se slupkou, pokud máte jablíčka ze zahrady jako já) a promíchejte je s rozinkami, skořicí a nadrobno nasekanými oříšky.
  • Dále si nachystejte pekáč a vymažte ho troškou Alsanu.
  • Ve větší míse smíchejte mléko a semínka vanilky. V této směsi postupně namáčejte jednotlivé plátky chlebíku a rovnoměrně jimi vyložte pekáč. Na vrstvu pečiva dejte první polovinu jablek a pokapejte arašídovým máslem. Opakujte zase vrstvou pečiva namáčenou v mléce, rozprostřete rovnoměrně druhou půlku jablek a potřete ji arašídovým máslem. 
  • Nakonec příjde vrstva pečiva. Tu posypte mandlemi a na vršek dejte na plátky nakrájený Alsan. 
  • Pečte dozlatova a křupava v rozehřáté horkovzdušné troubě na 200 ° asi 45-60 minut. 
  • Podávejte s arašídovým máslem, protože toho není nikdy dost. 

wefwfwf

Pokud vás recept zaujal, určitě se podívejte i na ty další na blogu cernajaknoc.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24