Ingredience:
- svazek bílého chřestu (500 g)
- půl hrnku rostlinného mléka
- půl hrnku silken / natural tofu
- 1 lžička černé soli
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička kurkumy
- 1,5 lžíce šťávy z citrónu
- sůl
- čtvrt lžičky kajenského pepře (lze použít i černý)
- čtvrt lžičky černého pepře
- 80 g Nemásla (rostlinné máslo)
- půl kila malých brambůrek
- Nemáslo na brambory (zbytek z malé skleničky)
- bylinky na posypání brambor
Postup:
- V mixéru rozmixujte mléko, tofu, černou sůl, droždí, hořčici a kurkumu. Vymixujte do hladké směsi a přidejte citrónovou šťávu, pepř a znovu zpracujte v mixéru.
- Směs přelijte do hrnce a ohřejte na malém plameni. Nakonec jemně vmíchejte máslo a dochuťte solí a pepřem. Omáčka je hotová!
- Brambory vařte klasicky v horké osolené vodě cca 20 minut. Poté je slijte a přidejte máslo.
- Chřest se musí asi 1-2 cm od hlavičky oloupat a spodní část odlomit tam, kde už je zdřevnatělá.*
- Ve větším hrnci vařte chřest v osolené horké vodě asi 2-3 minuty. Není nutné jej dlouho vařit.
- Chřest podávejte politý holandskou omáčkou a s brambůrkami. Dozdobte bylinkami, čerstvě mletým pepřem a solí!
* Pokud chřest nekoupíte přímo z farmy, nemusí být úplně čerstvý, protože nejspíš pár dní leží na pultech obchodů. Proto kupujte chřest na trzích a ten český!
Další recepty a gastromapu hledejte na cernajaknoc.cz a @cernajaknoc.