Vaření na víkend podle Černá jak noc: Chřest s holandskou omáčkou

jvjvlnln

Ingredience:

  • svazek bílého chřestu (500 g)
  • půl hrnku rostlinného mléka
  • půl hrnku silken / natural tofu
  • 1 lžička černé soli
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžička kurkumy
  • 1,5 lžíce šťávy z citrónu
  • sůl
  • čtvrt lžičky kajenského pepře (lze použít i černý)
  • čtvrt lžičky černého pepře
  • 80 g Nemásla (rostlinné máslo)
  • půl kila malých brambůrek
  • Nemáslo na brambory (zbytek z malé skleničky)
  • bylinky na posypání brambor

ewrgr

Postup:

  • V mixéru rozmixujte mléko, tofu, černou sůl, droždí, hořčici a kurkumu. Vymixujte do hladké směsi a přidejte citrónovou šťávu, pepř a znovu zpracujte v mixéru. 
  • Směs přelijte do hrnce a ohřejte na malém plameni. Nakonec jemně vmíchejte máslo a dochuťte solí a pepřem. Omáčka je hotová! 
  • Brambory vařte klasicky v horké osolené vodě cca 20 minut. Poté je slijte a přidejte máslo.
  • Chřest se musí asi 1-2 cm od hlavičky oloupat a spodní část odlomit tam, kde už je zdřevnatělá.*
  • Ve větším hrnci vařte chřest v osolené horké vodě asi 2-3 minuty. Není nutné jej dlouho vařit. 
  • Chřest podávejte politý holandskou omáčkou a s brambůrkami. Dozdobte bylinkami, čerstvě mletým pepřem a solí!

wrwrw

* Pokud chřest nekoupíte přímo z farmy, nemusí být úplně čerstvý, protože nejspíš pár dní leží na pultech obchodů. Proto kupujte chřest na trzích a ten český! 

Další recepty a gastromapu hledejte na cernajaknoc.cz a @cernajaknoc.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24