Doba přípravy: 40 minut
Porce: 4 osoby
Na recept budete potřebovat:
- 600 g hlívy ústřičné
- olivový olej
- dvě střední cibule
- čtyři stroužky česneku
- 1 lžičku mletého kmínu
- dvě lžíce mleté papriky
- lžíce majoránky
- sůl a pepř na dochucení
- 150 ml rajčatového protlaku
- cca 700 ml horké vody či zeleninového vývaru (recept na zeleninový vývar najdete na blogu)
- 1 střední brambora
Příloha:
- žitný chléb/knedlíky/brambory/rýže
Postup:
- Nakrájíme si cibuli nadrobno. Do hrnce nalijeme olivovým olej tak, aby pokryl celé dno (cca do výšky 0,5 – 1 cm). Lehce na něm osmahneme cibuli a česnek. Až cibulka zesklovatí tak přidáme mletý kmín, majoránku, sůl, pepř a nakonec mletou papriku. Krátce restujeme. Přidáme hlívu nakrájenou na kostičky. (Pozor, nožičky nakrájejte nadrobno, jsou tvrdší.)
- Až se hlíva orestuje, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vodou, či zeleninovým vývarem. Přidáme nadrobno nastrouhanou bramboru a vaříme 15-20 minut, dokud hlíva nezměkne.
- Guláš nakonec ještě dochutíme pepřem, solí, podle chuti přidáme papriku, majoránku, oregano a nebo nasekané chilli.
- Podáváme s chlebem, knedlíkem, rýží nebo s bramborem.
- Dobrou chuť.
Pokud budete recept zkoušet, určitě mě nezapomeňte označit na Instagramu pod hashtagem #cernajaknoc.
Více receptů a inspirace najdete na blogu cernajakonoc.cz.