Na 4 porce budete potřebovat:
- Bouquet garni – 10 cm pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu a petržele
- 1,5 kg cibule
- 120 g Nemásla
- 2 lžíce kokosového cukru
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce celozrnné špaldové mouky
- 150 ml bílého vína
- Lžička soli
- Půl lžičky pepře
Gratinování
- Kváskový chléb / houska /bageta
- Veganský sýr na strouhání (já jsem použila sýr značky Bedda)
Postup:
- Nejprve si připravit svazek bylinek bouquet garni. Uřízněte 10 cm pórku a zabalte jej spolu s bylinkami a bobkovým listem a převažte provázkem.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na stejně velké proužky. Je důležité, aby byla cibule na podobné kousky, jedině tak rovnoměrně zkaramelizuje. Na středním ohni v hrnci se silnějším dnem rozehřejte nemáslo, přidejte nakrájenou cibuli, kokosový cukr a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut. Občasně promíchejte, jelikož se cibule bude trošku přichytávat.
- Poté sundejte poklici a míchejte, dokud cibule nechytí zlatohnědou barvu. Cibule bude postupně karamelizovat asi 35 minut .
- Ohřejte zeleninový vývar (jak na něj najdete zde: http://cernajaknoc.cz/index.php/2017/11/22/zeleninovy-vyvar/) Cibuli zaprašte moukou, zamíchejte a podlijte vínem. Vhoďte bouquet garni a počkejte, než se víno vypaří. Počkejte, až nebude cítit alkohol. Podlijte směs horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45-60 minut. Polévku případně dochuťte solí a pepřem.
- Nakrájejte pečivo a opečte ho dozlatova v troubě na grilu nebo v toustovači, aby mělo hezkou kůrku. Když nebude dostatečně opečené, rozmáčí se v polévce.
- Rozpalte gril v troubě na maximum. Polévku nalijte do zapékacích misek, nahoru dejte plátky pečiva a zasypte nastrouhaným sýrem. Vložte do trouby a pečte do té chvíle, jakmile se na polévce vytvoří krusta.
Víc receptů a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.