PEČENÍ NA VÍKEND PODLE ČERNÁ JAK NOC: OBRÁCENÝ POMERANČOVÝ KOLÁČ

recept

Ingredience:

  • 3 organické pomeranče
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 1 a ½ hrnku kokosového cukru
  • 3 hrnky hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečení
  • ½ lžičky semínek z vanilky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • velkou špetku mletého muškátového oříšku
  • 2 lžičky pomerančové kůry
  • ¾ hrnku jablečného pyré
  • ¾ hrnku sójového mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • ¾ hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

Karamel:

  • ¼ hrnku kokosového cukru
  • 1 a ½ lžíce veganského másla
  • špetka soli
recept

Postup:

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů.
  • Vyložte dortovou formu pečícím papírem.
  • Umyjte pomeranče a nakrájejte je na tenká kolečka. Poté je naskládejte na dno dortové formy. 
  • Poté si připravte těsto. V míse smíchejte kokosový olej s cukrem a jemně je zamíchejte buď ručním šlehačem, nebo metličkou, aby se spojili. 
  • V jiné míse smíchejte dohromady sójové mléko a jablečný ocet a dejte stranou. 
  • Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilku, kůru, skořici a hřebíček.
  • Nakonec zamíchejte dohromady mix mléka a octa s pomerančovou šťávou se směsí cukru a kokosového oleje a promíchejte vše do hladka. 
  • Nakonec do suché směsi přimíchávejte postupně tekuté ingredience. 
  • Těsto opatrně nalijte do dortové formy a dejte péct na 60-70 minut podle typu trouby. 
  • Upečený koláč nechte pořádně vychladnout. 
  • Opatrně koláč obraťte pomeranči směrem nahoru a připravte si karamel. 
  • V pánvi rozehřejte na středním plameni cukr a 2 lžíce vody. Nechte jej „provařit“ 5 minut a nakonec vmíchejte krátce máslo. 
  • S karamelem buďte velmi opatrní a zároveň s ním pracujte rychle. 
  • Stěrkou naneste tenkou vrstvu karamelu na vršek koláče tak, aby lehce prosvítaly pomeranče. 
recept

Další recepty a gastromapu najdete na @cernajaknoca na cernajaknoc.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24