Ingredience:
- 3 organické pomeranče
- ½ hrnku kokosového oleje
- 1 a ½ hrnku kokosového cukru
- 3 hrnky hladké špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečení
- ½ lžičky semínek z vanilky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- velkou špetku mletého muškátového oříšku
- 2 lžičky pomerančové kůry
- ¾ hrnku jablečného pyré
- ¾ hrnku sójového mléka
- 1 lžička jablečného octa
- ¾ hrnku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
Karamel:
- ¼ hrnku kokosového cukru
- 1 a ½ lžíce veganského másla
- špetka soli
Postup:
- Předehřejte troubu na 175 stupňů.
- Vyložte dortovou formu pečícím papírem.
- Umyjte pomeranče a nakrájejte je na tenká kolečka. Poté je naskládejte na dno dortové formy.
- Poté si připravte těsto. V míse smíchejte kokosový olej s cukrem a jemně je zamíchejte buď ručním šlehačem, nebo metličkou, aby se spojili.
- V jiné míse smíchejte dohromady sójové mléko a jablečný ocet a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilku, kůru, skořici a hřebíček.
- Nakonec zamíchejte dohromady mix mléka a octa s pomerančovou šťávou se směsí cukru a kokosového oleje a promíchejte vše do hladka.
- Nakonec do suché směsi přimíchávejte postupně tekuté ingredience.
- Těsto opatrně nalijte do dortové formy a dejte péct na 60-70 minut podle typu trouby.
- Upečený koláč nechte pořádně vychladnout.
- Opatrně koláč obraťte pomeranči směrem nahoru a připravte si karamel.
- V pánvi rozehřejte na středním plameni cukr a 2 lžíce vody. Nechte jej „provařit“ 5 minut a nakonec vmíchejte krátce máslo.
- S karamelem buďte velmi opatrní a zároveň s ním pracujte rychle.
- Stěrkou naneste tenkou vrstvu karamelu na vršek koláče tak, aby lehce prosvítaly pomeranče.
Další recepty a gastromapu najdete na @cernajaknoca na cernajaknoc.cz.