Na koláč budete potřebovat:
Těsto
- 200 g mandlové mouky (pomletých mandlí)
- 200 g ovesné mouky (mletých ovesných vloček)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce tekutého sladidla (javorový/agávový sirup)
- 90 ml kokosového oleje
- ½ lžičky himalájské soli
Náplň
- 900 g batátového pyré
- 120 ml kokosového mléka
- 3 lžíce tekutého sladidla
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce šťávy z pomeranče
- 2 lžíce šťávy z citrónu
- Kůra z půlky bio pomeranče
- Kůra z půlky bio citrónu
- 1,5 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkového prášku/extraktu (např. od Grešíka)
Kokosová šlehačka
- plechovka kokosového mléka zatuhlého přes noc v lednici
- vanilkový extrakt
- šťáva z půlky citróny
- javorový sirup na doslazení (koláč je však podle mého vkusu sladký dost, ale můžete přidat)
Postup:
Těsto
- Pomelte mandle a ovesné vločky na mouku. Smíchejte je v míse s kukuřičným škrobem a zapracujte ručně, nebo ve food procesoru s kokosovým olejem, solí a javorovým sirupem.
- Koláčovou formu o průměru 27 cm vyložte pečícím papírem.
- Prsty zapracujte rovnoměrně těsto na dno i strany koláčové formy. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte trošku kokosového oleje.
Náplň
- Oloupejte batáty a pečte je v troubě na plechu při teplotě asi 220 stupňů 45 minut.
- Upečené batáty nechte zchladnout. Poté je rozmixujte v mixéru tak, aby vzniklo pyré.
- Rozehřejte troubu na 190 stupňů.
- Přidejte další ingredience – ztuhlé kokosové mléko, kukuřičný škrob, javorový sirup, pomerančovou a citrónovou šťávu a kůru, skořici, zázvor, muškátový oříšek a vanilku.
- Vymixujte do hladkého krému, který nalijte na připravené těsto ve formě.
- Připravený koláč pečte asi 45 minut v rozehřáté troubě.
- Upečený koláč nechte nejprve zchladnout při pokojové teplotě asi hodinu.
- Mezitím si připravte kokosovou šlehačku.
- Připravte si mísu a šlehač (lze vyšlehat i metličkou, ale pozor na malé hrudky kokosového krému).
- Ztuhlý kokosový krém (mléko) vyšlehejte spolu s vanilkou, šťávou z citrónu a případně dle chuti doslaďte.
- Na vychladlý koláč jemně stěrkou potřete vrstvu kokosové šlehačky a koláč dejte vychladit do lednice. Podávejte o hodinu ztuhnutí a nejlépe druhý den!
Víc receptů a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.