Pečení na víkend: Batátový koláč podle Černá jak noc

Na koláč budete potřebovat: 

Těsto

  • 200 g mandlové mouky (pomletých mandlí)
  • 200 g ovesné mouky (mletých ovesných vloček)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce tekutého sladidla (javorový/agávový sirup)
  • 90 ml kokosového oleje
  • ½ lžičky himalájské soli

Náplň

  • 900 g batátového pyré
  • 120 ml kokosového mléka
  • 3 lžíce tekutého sladidla
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce šťávy z pomeranče
  • 2 lžíce šťávy z citrónu
  • Kůra z půlky bio pomeranče
  • Kůra z půlky bio citrónu
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového prášku/extraktu (např. od Grešíka)

Kokosová šlehačka

  • plechovka kokosového mléka zatuhlého přes noc v lednici
  • vanilkový extrakt
  • šťáva z půlky citróny
  • javorový sirup na doslazení (koláč je však podle mého vkusu sladký dost, ale můžete přidat)

rwgwrgwg

Postup: 

Těsto

  • Pomelte mandle a ovesné vločky na mouku. Smíchejte je v míse s kukuřičným škrobem a zapracujte ručně, nebo ve food procesoru s kokosovým olejem, solí a javorovým sirupem. 
  • Koláčovou formu o průměru 27 cm vyložte pečícím papírem. 
  • Prsty zapracujte rovnoměrně těsto na dno i strany koláčové formy. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte trošku kokosového oleje.

Náplň

  • Oloupejte batáty a pečte je v troubě na plechu při teplotě asi 220 stupňů 45 minut.
  • Upečené batáty nechte zchladnout. Poté je rozmixujte v mixéru tak, aby vzniklo pyré. 
  • Rozehřejte troubu na 190 stupňů. 
  • Přidejte další ingredience – ztuhlé kokosové mléko, kukuřičný škrob, javorový sirup, pomerančovou a citrónovou šťávu a kůru, skořici, zázvor, muškátový oříšek a vanilku. 
  • Vymixujte do hladkého krému, který nalijte na připravené těsto ve formě. 
  • Připravený koláč pečte asi 45 minut v rozehřáté troubě. 
  • Upečený koláč nechte nejprve zchladnout při pokojové teplotě asi hodinu.
  • Mezitím si připravte kokosovou šlehačku. 
  • Připravte si mísu a šlehač (lze vyšlehat i metličkou, ale pozor na malé hrudky kokosového krému).
  • Ztuhlý kokosový krém (mléko) vyšlehejte spolu s vanilkou, šťávou z citrónu a případně dle chuti doslaďte. 
  • Na vychladlý koláč jemně stěrkou potřete vrstvu kokosové šlehačky a koláč dejte vychladit do lednice. Podávejte o hodinu ztuhnutí a nejlépe druhý den! 

werrwg

Víc receptů a gastromapu najdete na cernajaknoc.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24