ELLE Menu: Smažené závitky Nem rán

Majiteli Ăn bistra & café jsou manželé Thu Pham a Jackie Tran. V oboru nejsou žádnými nováčky, vlastní pražírnu Mazelab.coffee, oblíbený Cafefin na Vinohradech a espresso bar Format coffee, Ăn Quán je posledním přírůstkem do jejich kulinárního impéria.

Loni otevřené bistro v pražských Dejvicích původně patřilo Jackieho rodičům, kteří jsou se svou bývalou značkou Pho Vietnam Tuan & Lan průkopníky vietnamské kuchyně u nás, ale ti odešli na zasloužený odpočinek a přenechali prostor pro realizaci další generaci. Nastoupit do úspěšně rozjetého vlaku nebylo pro Thu a Jackieho nijak složité, na vzniku podniku se podíleli od začátku. Pomáhali s konceptem, designem (ten si vzalo na starosti studio Neuhāusl Hunal) i výběrem jídla.   

„Jídlo podávané v našem bistru má streetfood vibe, ale takový, který najdete v Asii, kde jídlo připravované na ulici chutná stejně jako doma. Je uvařené podle mých receptů z kvalitních, vždy čerstvých surovin,“ říká Thu. Můžete vyzkoušet třeba tradiční vietnamský pokrm Phó gà trôn s kuřecím masem a rýžovými nudlemi, hanojskou specialitku Chà cá lã vong, kde obvyklého sumce nahrazuje křehoučký losos, nebo poslat chuťové buňky ještě dál na východ a zkusit japonskou placku Okonomiyaki, pohlazení po duši s bílým zelím. „Chtěli jsme, aby si hosté mohli dát phóčko už od devíti od rána, stejně jako ve Vietnamu. Inspiraci ale nečerpáme jen tam, cestujeme po celé Asii a jídlo, které nás osloví, pak přinášíme do Prahy,“ dodává majitelka.

Mohlo by se vám líbit

ELLE Menu: Karotkové krokety a grenaille pečené v troubě

Karotkové krokety, grenaille pečené v troubě a koprová majonéza z lilku k tomu navrch. Připravte si vyladěný pokrm podle gusta šéfkuchařky Miluše Mako z pražského bistra Green Table.
elle.cz

Recept na smažené závitky

Na 10 kusů:

1 cibule

1 stroužek česneku

2 mrkve

50 gramů mungo klíčků

1 kedlubna

300 gramů mletého maso (ideálně vepřový bok, ale můžete  použít i hovězí či kuřecí)

100 gramů skleněných nudlí MIEN

25 gramů jidášova ucha

25 gramů shiitake

2 žloutky

200 ml rostlinného oleje na smažení

rýžový papír (1 balení po 250 g)

hrst koriandru

hrst jarní cibulky

pivo

sůl a pepř na dochucení

Mohlo by se vám líbit

ELLE Menu: Snídaňový avotoast s polentou podle In August

Ruku na srdce – jak často vás pracovní oběd zmůže natolik, že byste si nejraději dali na celé odpoledne volno?
elle.cz

Recept na omáčku

4 stroužky česneku

2 lžíce octa

4 lžíce cukru

1 lžička soli

Všechny suroviny na zálivku smícháme dohromady a podáváme se závitky.

Mohlo by se vám líbit

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří nemůžou žít bez pečiva

Jíst zdravě nemusí nutně znamenat strádání. Není to o věčném omezování, o silné vůli a už vůbec ne o nárazových a neefektivních dietách. Pokud chcete zhubnout a štíhlou postavu si zároveň i udržet, vyplatí se jíst rozumně a s požitkem. Každý člověk má však trošku jiné chutě, jiné časové možnosti a především jiné problémy a „závislosti“. Někteří milují sladkosti, jiní zase pečivo. Co tedy dělat, když se mouky nedokážete ani za nic vzdát? Věřte, že i pro vás existuje vhodný jídelníček. Jeden vzorový pro vás sestavil fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.
elle.cz

Postup

1. Cibuli, česnek a mungo klíčky nakrájíme nadrobno.

2. Mrkev a kedlubnu nastrouháme na nudličky.

3. Skleněné nudle namočíme na 30 minut do vlažné vody a poté nasekáme na 8cm kousky.

4. Houby shiitake a jidášovo ucho namočíme na 30 minut do vlažné vody, poté nasekáme nadrobno.

5. Vše promícháme s nudlemi, přidáme vejce, sůl a pepř, vmícháme maso a necháme 10 minut odležet.

6. Balíme do rýžového papíru, který na pár vteřin namáčíme ve vodě s pivem.

7. Olej (cca 1cm vrstvu) rozpálíme v hrnci či pánvi, vložíme na něj rolky a pravidelně otáčíme. Smažíme dozlatova.

ELLE Menu podáváme i v tištěném vydání ELLE. Ještě svůj výtisk nemáte? Objednat si ho můžete pohodlně až do své schránky za speciální cenu a poštovným zdarma na tomto odkaze.

Zakladatelé bistra
Mohlo by se vám líbit

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří se cítí pořád unaveně

Jíst zdravě nemusí nutně znamenat strádání. Není to o věčném omezování, o silné vůli a už vůbec ne o nárazových a neefektivních dietách. Pokud chcete zhubnout a štíhlou postavu si zároveň i udržet, vyplatí se jíst rozumně a s požitkem. Každý člověk má však trošku jiné chutě, jiné časové možnosti a především jiné zvyklosti. Někteří bojují s časem, jiní nedokážou žít bez cukru, ostatní se zase neustále cítí unaveně. Co tedy dělat, abyste se svých „závislostí“ zbavili a opět sršili energií? Věřte, že i pro vás existuje vhodný jídelníček. Jeden vzorový pro vás sestavil fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.
elle.cz

Zdroj: Autorský článek

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24