Majiteli Ăn bistra & café jsou manželé Thu Pham a Jackie Tran. V oboru nejsou žádnými nováčky, vlastní pražírnu Mazelab.coffee, oblíbený Cafefin na Vinohradech a espresso bar Format coffee, Ăn Quán je posledním přírůstkem do jejich kulinárního impéria.
Loni otevřené bistro v pražských Dejvicích původně patřilo Jackieho rodičům, kteří jsou se svou bývalou značkou Pho Vietnam Tuan & Lan průkopníky vietnamské kuchyně u nás, ale ti odešli na zasloužený odpočinek a přenechali prostor pro realizaci další generaci. Nastoupit do úspěšně rozjetého vlaku nebylo pro Thu a Jackieho nijak složité, na vzniku podniku se podíleli od začátku. Pomáhali s konceptem, designem (ten si vzalo na starosti studio Neuhāusl Hunal) i výběrem jídla.
„Jídlo podávané v našem bistru má streetfood vibe, ale takový, který najdete v Asii, kde jídlo připravované na ulici chutná stejně jako doma. Je uvařené podle mých receptů z kvalitních, vždy čerstvých surovin,“ říká Thu. Můžete vyzkoušet třeba tradiční vietnamský pokrm Phó gà trôn s kuřecím masem a rýžovými nudlemi, hanojskou specialitku Chà cá lã vong, kde obvyklého sumce nahrazuje křehoučký losos, nebo poslat chuťové buňky ještě dál na východ a zkusit japonskou placku Okonomiyaki, pohlazení po duši s bílým zelím. „Chtěli jsme, aby si hosté mohli dát phóčko už od devíti od rána, stejně jako ve Vietnamu. Inspiraci ale nečerpáme jen tam, cestujeme po celé Asii a jídlo, které nás osloví, pak přinášíme do Prahy,“ dodává majitelka.
Recept na smažené závitky
Na 10 kusů:
1 cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve
50 gramů mungo klíčků
1 kedlubna
300 gramů mletého maso (ideálně vepřový bok, ale můžete použít i hovězí či kuřecí)
100 gramů skleněných nudlí MIEN
25 gramů jidášova ucha
25 gramů shiitake
2 žloutky
200 ml rostlinného oleje na smažení
rýžový papír (1 balení po 250 g)
hrst koriandru
hrst jarní cibulky
pivo
sůl a pepř na dochucení
Recept na omáčku
4 stroužky česneku
2 lžíce octa
4 lžíce cukru
1 lžička soli
Všechny suroviny na zálivku smícháme dohromady a podáváme se závitky.
Postup
1. Cibuli, česnek a mungo klíčky nakrájíme nadrobno.
2. Mrkev a kedlubnu nastrouháme na nudličky.
3. Skleněné nudle namočíme na 30 minut do vlažné vody a poté nasekáme na 8cm kousky.
4. Houby shiitake a jidášovo ucho namočíme na 30 minut do vlažné vody, poté nasekáme nadrobno.
5. Vše promícháme s nudlemi, přidáme vejce, sůl a pepř, vmícháme maso a necháme 10 minut odležet.
6. Balíme do rýžového papíru, který na pár vteřin namáčíme ve vodě s pivem.
7. Olej (cca 1cm vrstvu) rozpálíme v hrnci či pánvi, vložíme na něj rolky a pravidelně otáčíme. Smažíme dozlatova.
ELLE Menu podáváme i v tištěném vydání ELLE. Ještě svůj výtisk nemáte? Objednat si ho můžete pohodlně až do své schránky za speciální cenu a poštovným zdarma na tomto odkaze.
Zdroj: Autorský článek