Příležitostí k otevírání bublinek teď bude víc než dost. Co byste o nich měli vědět?
Co je šampaňské? Šumivé víno pocházející z oblasti Champagne. Zbytek vín nesmí být nazýváno šampaňskými, i když jsou vyrobena stejným způsobem.
Jak skladovat? V tmavém a chladném místě s teplotou zhruba 10 stupňů.
Existuje pět základních typů velikostí: 0,2 l = piccolo, 0,375 l = demi (Fillette), 0,75 l = imperial, 1,5 l = magnum, 3 l = jeroboam
Rozdělení podle obsahu cukru: brut nature = 3 g cukru na 1 l, extra brut = 6 g na 1 l, brut = do 15 g na 1 l, extra dry = 12 až 20 g na 1 l, sec = 17 až 35 g na 1 l, demi sec = 33 až 50 g na 1 l, doux = 50 g na 1 l
A jak otevírat šampaňské a sekty? To ví přesně Tomáš Brůha, mistr ČR sommeliérů v roce 2008, 2009 a 2011.
– Vychladíme lahev na 3 až 5 stupňů. Odstraníme kapsli. Roztočíme drátěnou sponu a sejmeme ji z korku.
– Lahev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.
– Servírujeme do sklenek typu ‚flétna‘ zhruba do jedné poloviny.
Co zkusit na letošní konec roku? Novinku Bohemia Sekt Chardonnay nebo růžové Champagne Bauget – Jouette brut.