Buď následující víkend zůstanete doma, nehnete se z kuchyně a napečete tradiční devatero cukroví, nebo na to půjdete chytře a využijete takzvaný outsourcing. Výrobu cukroví zkrátka necháte na někom jiném a víkend strávíte s přáteli ochutnáváním svařáku a pečených kaštanů. A jeden dva druhy si upečete jen tak, pro radost.
Pokud budete cukroví objednávat, máte doslova za pět minut dvanáct, většina cukrárenobjednávky tento týden uzavírá. V Praze si zajděte prohlédnout nabídku cukroví do vyhlášené francouzské cukrárny St. Tropez (najdete ji v pasáži U Nováků ve Vodičkově ulici). Jejich linecké s pistáciovými oříšky a poctivou malinovou marmeládou je naprosto neodolatelné!
Drtivá většina cukráren vám nabídne mix cukroví, pokud ale toužíte například jen po vanilkových rohlíčcích nebo jediné, co nezvládáte uplácat, jsou vosí hnízda, poohlédněte se po někom, kdo vám napeče jen jeden druh. Vaší zachránkyní bude paní Šemíková z webu www.simplygood.cz.
Vánoční cukroví je hotová kalorická bomba plná rychlých cukrů. Ale ani to neznamená, že se na něj budete jen smutně koukat. Objednejte si jednoduše něco zdravějšího. Web farmářských trhů nabízí celozrnné cukroví a na www.freshbedynky.cz vám také upečou něco moc dobrého a zdravého. A v neposlední řadě – pokud se ve vás o Vánocích probouzí empatie a chcete pomáhat, objednejte si cukroví z jedné z chráněných dílen – náš tip je tréninková dílna v Cukrárně Kovářská (Kontakt na 775 056 863).
A když nestihnete objednat? Nevadí. Na farmářských trzích bude až do Vánoc cukroví spousta, a navíc se letos na 21. prosinec chystá velký bazar vánočního cukroví (kavárna Medúza v Praze), kam můžete své kousky přijít vyměnit, prodat, ale hlavně si dokoupit to, které máte nejraději.