Poctivě ho budete tvořit dvě hodiny, s malým švindlem ho máte hotový, než si vůbec někdo všimne, že jste se dala do pečení.
Listové těsto je dřina i pro zapálené kuchaře amatéry a upřímně řečeno, za ty nervy a námahu to nestojí. Kupte si ho jednoduše v obchodě a jděte rovnou k chladicímu boxu, kde už bude pěkně vyválené, svinuté na pečicím papíru.
V dnešní době naštěstí odpadá i zdlouhavé loupání a krájení (potažmo strouhání) jablek. Zabalte se do tlusté bundy, obujte teplé boty, natáhněte rukavice, čepici a udělejte si procházku na trh. V létě vyrostly jako houby po dešti a i nyní před Vánocemi jsou takřka všude. Hned zkraje ochutnejte svařák a zapátrejte po stánku se zavařenými jablky. Jsou ochucené skořicí, voní vanilkou a kardamomem a doma je stačí jen zabalit do hotového těsta a štrúdl je na světě!
Tahle jablíčka vás navíc vždycky zachrání při nečekané návštěvě. Stačí je rozdělit do mističek, posypat drobenkou (já už mám pro jistotu pytlík v mrazáku, abych ji pokaždé nemusela připravovat), dáte zapéct – a můžete servírovat.