Káva, putování za tajemstvím kávových specialit

Značka NESCAFÉ, která patří do portfolia společnosti Nestlé A.S., připravila ve spolupráci s Jorgem Zorro originální kuchařku s názvem „Káva, putování za tajemstvím kávových specialit“. Tato kuchařka obsahuje 70 zajímavých receptů, převážně slaných, ale i sladkých jídel. Ingrediencí použitou v každém receptu je rozpustná káva NESCAFÉ.

Recepty pocházejí z oblastí, kde se káva pěstuje, tedy z kontinentů Jižní Ameriky, Afriky a Asie. Celkem jde o 18 následujících států: Mexiko, Honduras, Nikaragua, Kostarika, Panama, Kuba, Jamajka, USA, Venezuela, Kolumbie, Ekvádor, Peru, Brazílii, Etiopie, Jemen, Indonésie, Vietnam a Srí Lanka. Recepty z různých zemí posbíral cestovatel a dobrodruh Juraj Liška zvaný „Jorge Zorro“.
Ingrediencí použitou ve všech receptech v kuchařce je rozpustná káva NESCAFÉ. Vzhledem k tomu, že NESCAFÉ nabízí několik druhů rozpustné kávy, které se liší chutí, silou a aroma, je k receptům přiřazen vždy takový druh, který odpovídá druhu pěstované kávy v dané oblasti, např. u receptů z Asie převládají druhy s vyšším obsahem zrn robusty (NESCAFÉ Italiano apod.), speciality z Jižní Ameriky naopak obsahují kávu s vyšším podílem zrn arabiky (NESCAFÉ Espresso, NESCAFÉ Gold).

Recepty pro Vás:

Etiopské řezy (recept z Afriky)

Ingredience (pro 6 osob)

Těsto:
– 400 g hladké mouky
– 250 g másla
– 1 žloutek
– 1/2 prášku do pečiva
– 3 lžíce mléka
– 2 lžíce rozpustné kávy NESCAFÉ Classic

Tvarohová náplň:
– 1 tvaroh
– 1 kysaná smetana
– 4 lžíce rozpuštěného másla
– 150 g moučkového cukru
– 2 lžíce kávového likéru
– 3 bílky

Příprava jídla
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které se nebude chytat mísy a bude dostatečně tuhé. Třetinu těsta odebereme a dáme do mrazáku asi na půl hodiny ztuhnout. Zbylý díl rozprostřeme na pekáček, který jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.
Než těsto v mrazáku ztuhne, připravíme si tvarohovou náplň: Rozmícháme dohladka tvaroh, kelímek kysané smetany, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme tuhý sníh ze tří bílků a špetky soli a nakonec vmícháme kávový likér (návod na přípravu najdete na straně 56).
Náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto a na povrch nastrouháme těsto z mrazáku.
Pečeme v rozehřáté troubě asi dvacet minut.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24