Stánek s kaprem by měl být řádně označený. S rybářem prohoďte pár slov – zjistíte tak, odkud ryby jsou i jaký k nim má vztah. Mezitím si prohlédněte kapry v kádích. Zda nejsou otlučení, poranění, nebo dokonce přidušení (pak plavou na boku či dokonce břichem vzhůru).
Při výběru velikosti kapra se rozhodujte podle velikosti rodiny, počtu hostů a podávaných chodů i podle toho, jestli budete vařit vánoční polévku. Malý kapr nebude mít jikry ani mlíčí do polévky. Mlíčňák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech, jikernička zpravidla ve čtyřech. Proto by kapři na polévku měli být větší, tedy nad 2,5 kg (bývají často označeni jako kapr výběr).
Nejlepší je nechat si rybu usmrtit a vykuchat rovnou na místě od prodejce. Porcujte ho teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte. U šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.
Pokud nevíte, jak na rybu, pusťte si instruktážní video na Apetitonline.cz.