Zkuste něco nového – belgickou kuchyni

Belgická kuchyně, přestože není tolik známá jako francouzská, patří také k těm vyhlášeným. Na rozdíl od svých sousedů Francouzů používají Belgičané k vaření častěji pivo než víno.

Nejznámějším pokrmem je pravděpodobně polévka waterzooi – kuře dušené se zeleninou, bujonem a smetanou. Belgičané jsou mistři ve zpracování slávek na mnoho způsobů (vařené se smetanou, ve víně, v pivu nebo na česneku). Na belgických talířích nechybějí ani ryby a mořské plody. A protože Belgie je zemí čokoládových pralinek, máte se na závěr na co těšit.

Menu:

  • Zvěřinová paštika v cuketovém mantlu, podávaná se šalotkovou marmeládou
  • Bruselská zapékaná čekanka se sušenou šunkou, zrajícím sýrem Melusine a kořeněnými pistáciemi
  • Salát Estivale s uzeným lososem, artyčoky, olivami a křepelčími vejci
  • Waterzooi, silný kuřecí vývar s masem, zeleninou a smetanou
  • Rybí tomatová polévka se čtyřmi druhy rybího masa, špenátem a chlebovými krutonky
  • Les Moules, slávky připravené dle vašeho přání na víně, pivě, ve vermutu, v pernodu, se zeleninou, smetanovou omáčkou nebo bylinkovým máslem, podávané s bagetkou
  • Pečený platýz na bylinkách a česneku, podávaný s cukrovým hráškem a glazovanou baby karotkou
  • Filetovaný bavette steak s omáčkou bordelaise z červeného vína a konfitované šalotky, podávaný s domácími hranolkami a majonézou
  • Špikované dušené králičí stehýnko na pivě a brusinkách, podávané s máslovými bramborami
  • Pečené čerstvé fíky s grilovaným sýrem a portskou medovou redukcí
  • Variace domácích belgických pralinek

Kdy a kde:
5.–7. 10. 2010, Noem Arch Restaurant & Design Hotel, Cimburkova 9, Brno

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24