V Brně se zastavte v kavárně restauraci Avia

Brno se pyšní hned několika stylovými podniky, ve kterých si opravdu pochutnáte. Jedním z nich je neotřelá kavárna a restaurace Avia.

Původně funkcionalistickábudova husitského sboru z roku 1929 prošla výraznými proměnami. Interiér vás může trochu překvapit – velká chladná hala s holými stěnami a strohými hodinami v čele, černé klasické stoly s tonetkami okolo, vedle v sále obrovský kulečníkový klub.

Menu se tu skládá z dvaceti jídel inspirovaných středomořskoukuchyní. Každý týden kuchař sestavuje nový jídelníček, podle toho, které ze sezonních surovin ho osloví. Jako předkrm – lilek s kozím sýrem za 60 korun, mistrovsky připravené carpaccio za 70 korun. Další sekce na lístku jsou těstoviny, jak jinak než podomácku připravené. Ochutnala jsem cannelloni se špenátem a ricottou zapečené mozzarellou. Hotová pohádka za stovku!

Avia

Z čistě masitých jídel si můžete objednat ze dvou báječných specialit. V současnosti Avia nabízí maiale, což je vepřová krkovice dušená v mléce, doplněná o bramborovo-cizrnové pyré s bylinkami. Druhou variantou je pollo, kuřecí maso pečené v prosciuttu na zeleninovém rizotu. Obě jídla za 140 korun. Mimochodem, rizoto dělá šéfkuchař Avie naprosto bezchybné.

Jako sladkou tečku si můžete dát jeden ze tří nabízených dezertů za 60 korun, mezi nimiž nechybí slastné tiramisu.

Co se týče nápojů, v Avii nabízejí slušný výběr českých i zahraničních vín za příznivéceny. Dokonce nebudete mít problém dostat tu zdarma čistou vodu z kohoutku, jak by mělo být v pohostinství běžným zvykem. Návštěva kavárny restaurace Avia je opravdovou událostí. Na páteční či sobotní večeři nebo nedělní oběd však doporučuji rezervaci předem. Každopádně díky neuvěřitelně příjemným cenám a skvělému jídlu může být posezení v restauraci Avia denním rituálem.

Kde?

Botanická 1, Brno, Otevřeno od 11 do 22 hod.

Avia

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24