Takhle chutná Amerika

Že se americká kuchyně neskládá jen z jídel z fastfoodů, XXL latté a megadonutu, zjistíte hned po přistání v New Yorku nebo při zhlédnutí jakéhokoli amerického filmu. Nevěříte? Pak přijďte do 4. července, amerického Dne nezávislosti, ochutnat pravé americké lahůdky na festival Taste of America.

Stačí se zaregistrovat, vybrat si restauraci, přes web si zarezervovat místo na oběd či večeři a počkat na potvrzení. To zpravidla přijde do 15 minut e-mailem a vy se můžete těšit na hostinu. Menu jsou v jednotlivých restauracích (celkem jich je 12) daná, liší se v poledne a večer a mají pevnou cenu. Obědy bývají menší a lehčí, stojí 150 Kč, před večeří (250 Kč) se ale raději projeďte na bruslích nebo si zaplavte v bazénu, ať máte dostatek místa na grilovaná žebra, burgery a krůtu.


A co určitě nesmíte vynechat?
1) Mexické placky v Banditos Restaurant & Bar (Melounová 2).
K obědu podávají tacos plněné vepřovým nebo rybím masem, doplněné mexickou rýží a fazolovým pyré, k večeři kukuřičné tortilly s kuřecím či vepřovým masem. A na závěr mexický koláč.

2) Kuřecí křidýlka v Bohemia Bagel (Dukelských hrdinů 48)
Malé kostičky obalené libovým masem s křupavou kůrčičkou ohryzává nejeden hlavní hrdina amerických detektivek. Přikusujte k nim čerstvou zeleninu nakrájenou na špalíky, a žádný nový faldík nepřibude.

3) Hamburger
Pravý burger se dělá z kvalitního mletého masa, jemně okořeněného a opečeného na grilu dopolosyrova (tzv. medium) nebo dokřupava (well done). Podává se v housce s omáčkou a dalšími fajnovostmi, hranolky a zelenina jsou vždy zvlášť, abyste jej mohli elegantně jíst. Nejkvalitnější hovězí maso ochucují hrubou růžovou solí a kajunským kořením v restauraci Jáma (V Jámě 7). Navíc ho tu podávají s hromadou pečených brambor a grilovaných paprik.
S grilovanými kuřecími prsíčky a cibulovými kroužky jej dělají v Bohemia Bagel v Masné (Masná 2)
Triple americkou klasiku najdete v TGI Friday’s na Andělu (Nádražní 110). Hamburger přelévají omáčkou Jack Daniel’s ze stejnojmenné americké whisky, obkládají křupavou slaninou a rozpuštěným Jack sýrem. Pořádná porce křupavých hranolek je samozřejmostí.

4) Steak
Dokonalost amerického flank steaku popisuje americký gastronomický novinář časopisu Vogue Jeffrey Steingarten ve své třetí knize Ještě bych něco snědl na 22 stranách. Buď si to můžete přečíst, nebo si na hovězí steak Country zajděte do Jámy Steakhouse (Ostrovní 26) na oběd. K večeři zase v Caffrey’s Irish Bar Prague (Staroměstské náměstí 608/10) podávají výborný grilovaný flank steak. Každou středu a pak od pátku do neděle tu navíc od 20 hodin hrají americké kapely: White Chocolate řeže klasický americký rock, tvrdší to umí The 2 Bands, Kate Powres zpívá folk rock podobný jako Cheryl Crow a Jamie Marshall zvládne cokoli.

5) Grilovaná žebra
Dejte si je k večeři a bez ostychu si labužnicky olizujte prsty.
Po salátu Caesar jako předkrmu vám v Jámě Bar & Grill (Petrská 23) přinesou celé kilo žeber.
V TGI Friday’s (Karlova 20) podávají poloviční množství s omáčkou Jack Daniel’s a hranolky.
V The Iron Curtain (Michalská 12) se k žebrům dopracujete až po sýrovém burgeru ze 100% mletého hovězího. V pátek 1. července od 20.30 tu pořádají závěrečnou party festivalu, na které vystoupí Gregg Humphreys a Broken Glass. Pít se budou americké drinky.

6) Americkou snídani v James Joyce The Irish Pub (U Obecního dvora 4).
O víkendu vyrazte na pravou americkou snídani, a nebudete muset vařit až do večera.

Ale za ochutnání také stojí různé sendviče, krevety a hříšně sladké čokoládové a zmrzlinové dezerty. Znepokojují vás přijaté kalorie? Zajděte si zatancovat nebo se prostě milujte.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24