První paleolitická restaurace v Evropě

Že se Berlín stává hlavní metropolí Evropy a co do udávání trendů dohání Paříž a Londýn, je známá věc. Proto se nebudeme tolik divit, když starý kontinent zažije boom paleolitických restaurací. V Berlíně je to teď žhavá novinka.
V podniku Sauvage se ale nemusíte bát, že vás usadí na kameny kolem ohně. Vnitřní zázemí restaurace patří plně do 21. století. Ani servírované jídlo nepůsobí jako něco prehistorického. Vtip spočívá v ingrediencích. „Používáme jen to, co mohl jíst člověk v době kamenné,“ vysvětluje majitel podniku Boris Leite-Poço. Tedy: maso, ryby, zeleninu, ovoce, semínka či oříšky (vše biokvality). Na výdobytky civilizace, jako jsou cukr nebo mouka, tu nenarazíte. Slazeno je pouze medem nebo ovocem. Výsledkem jsou zdravá a chutná jídla, se kterými se prý snadno zbavíte přebytečných kil.

Přesto absolutně důslední v Sauvage nejsou – historik by v jejich kuchyni jistě našel jisté mezery. Například v podobě mléka nebo vajíček. Ale i tak – podnik rozhodně stojí za vyzkoušení. Najdete ho v Pflügerstrasse nedaleko čtvrti Treptow.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24