Restauraci El Bulli založili manželé Schillingovi (mimochodem, paní Markéta Schillingová je českého původu) v roce 1962 a pojmenovali ji po svých buldočcích. První michelinskou hvězdičku získal podnik v roce 1974 pod vedením šéfkuchaře Jeana-Louise Neichela.
Fenomén se ale začal rodit až v roce 1984, kdy sem nastoupil kuchařský mág Ferran Adria. Pod jeho vedením začal podnik sbírat jednu hvězdičku za druhou a v roce 2002 El Bulli poprvé obdrželo prestižní titul Nejlepší restaurant světa, který uděluje časopis Restaurant Magazine.
Ferran Adria, kouzelník v kuchyni
Vládce El Bulli, šéfkuchař Ferran Adria, je jedničkou v molekulární gastronomii. Ta se – více než o vaření – zajímá o chemické a fyzikální procesy, které se při něm dějí. On sám se ale raději označuje za dekonstruktivistu.
„Rozdíl mezi mým pojetím a ostatními je asi v tom, že všichni pořád hledají nové recepty, oprašují staré, a já hledám nové techniky a nové koncepty," vysvětluje svůj styl vaření.
Ferran Adria rád provokuje, snaží se v praxi aplikovat vědecké poznatky a připravovat pokrmy, které jsou netradiční nejen svou strukturou a skupenstvím, ale i novou chutí. Proslul například jako ‚stvořitel‘ kávové či houbové pěny, nebo tím, jak mnohé své výtvory připravuje v kapalném dusíku či ve vakuu.
O svém umění vydal španělský kuchařský čaroděj publikaci Den v El Bulli. Je krásná, naditá nádhernými fotografiemi a recepty na pochoutky, jakými jsou třeba meloun se šunkou či dušená brioška s mozzarellou, provoněnou plátky růží. Vařit se však podle ní nedá. Přece jen – ne každý má doma místo kuchyně chemickou laboratoř… Porozumět tak jeho kuchařským knihám je obtížnější než rozlousknout válečnou šifru.
El Bulli: nejdelší čekací listina na světě
Návštěva El Bulli má jediný háček – na volné místo si budete muset hodně dlouho počkat. Dostat se do El Bulli, které se pyšní třemi michelinskými hvězdičkami a letos počtvrté za sebou vyhrálo prestižní titul Nejlepší restaurant světa (podle kulinářského časopisu Restaurant Magazine), není jen tak. Restaurace má otevřeno pouze několik měsíců v roce – letos od června do prosince – a za tu dobu uvaří pro osm tisíc zákazníků.
Zájemců o rezervaci však bývá kolem neuvěřitelných dvou milionů, takže není divu, že se na místo běžně čeká rok či dva. Pokud se vám poštěstí se do El Bulli dostat, o blaho vašich chuťových pohárků se bude starat 42 kuchařů pod vedením Ferrana Adrii a za menu o čtyřiceti chodech zaplatíte v přepočtu kolem čtyř tisíc korun. „Ideální zákazník nepřijde do El Bulli za jídlem, ale za zážitkem,“ tvrdí Adria.
A má pravdu – až budete zapíjet brazilský rumový koktejl připravený v kapalném dusíku vanilkovou vodou podávanou v ledové kouli, bude to rozhodně zážitek, na který nezapomenete. Podávané chody jsou natolik neobvyklé, že obsluha musí hostům vysvětlovat, jak co jíst.
adresa:
Cala Montjoi, Ap. 30 17480, Roses,
Girona (Španělsko)
rezervace:
e-mail: [email protected],
tel. +34 972 15 04 57 (po 15.00)