Božská vánočka

Většinou to trvá pár Vánoc, než se k vánočce propečete. Jde o to, najít recept, který vám bude sedět i chutnat. My jsme TEN recept našli před dvěma lety v knize naší nejlepší cukrářky Pavlíny Berzsiové. Je fantasticky vláčná a křehká zároveň. Za celým tajemstvím úspěchu se skrývá lahodný marcipán.

Na pečení sváteční vánočky si nechte dost času. Cukrařina je krásná, ale nedá se uspěchat. Práci vám rozhodně usnadní domácí pekárna nebo robot, který těsto uhněte za vás.
A pokud se vánočky bojíte, netroufnete si na ni nebo to jednoduše nestihnete, nevadí. Kupte si ji v obchodě či pekárně a přetvořte ji na fantastický dezert, kterému bude celý stůl tleskat.

Udělejte vánoční žemlovku neboli bread pudding. Jednoduše ji nakrájejte a vyskládejte na máslem vymazané dno zapékací mísy. Posypte rozinkami, trochou skořice a opět vyložte vánočkou.

Opakujte, dokud vám nedojde. Pak smíchejte 400 ml mléka, kelímek smetany na šlehání, cukr dle chuti (asi tak 4 lžíce) a dvě až tři vejce. Nalijte do mísy a nechte půl hodinky stát, aby se vánočka řádně nasákla. Posypte cukrem a dejte do trouby (160 stupňů) na 45 minut péct. Ke konci zvyšte teplotu na 180 a ještě chvíli pečte, aby vršek zezlátl a byl křupavý.

Pokud chcete, můžete to samé udělat pro každého hosta zvlášť. Vánočku jednoduše rozdělte do mističek na suflé nebo muffiny.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24