Zasvěcenci tvrdí, že letošní sklizeň květáku je mimořádně dobrá. Takže toho využijte a místo smaženého květáku nebo placiček ho zkuste připravit i jinak. Nápaditěji. Třeba jako květákovou vellutatu. Co to je? V Itálii tak označují hustou krémovou polévku se sametovou texturou.
Ingredience (pro 3–4 porce):
olivový olej
1 malá pokrájená cibule
300 g květáku
500 ml zeleninového vývaru
instantní jíška
špetka muškátového květu
mletý pepř a sůl
50 ml smetany ke šlehání
slanina
parmazán
rukola
Příprava:
V hrnci na olivovém oleji zpěňte 1 malou pokrájenou cibuli, přidejte 300 g květáku rozebraného na růžičky a opékejte 3 minuty; pak zalijte 500 ml zeleninového vývaru. Zvolna vařte asi 15 minut pod pokličkou doměkka; před koncem zahustěte (např. instantní jíškou). Rozmixujte na krém, přidejte špetku muškátového květu, mletý pepř a sůl a zjemněte 50 ml smetany ke šlehání. Krátce zahřejte a podávejte s opečenou slaninou, parmazánem a rukolou.
Komu při vaření květák zbude, může ho zapéct se sýrem. Recept najdete na www.apetitonline.cz.