Nemusíte být zapřisáhlými vegetariány, tohle by měl zkusit každý. V nové kuchařce od Martiny Čermákové Veg mňamky jsme našli fantastický salát z pečené cizrny, brokolice a ředkviček. Zachutná každému, i ‚zakousnutému‘ masožravci. A to, že jeho výživová hodnota dosahuje úctyhodných výšek, už je jen takový příjemný vedlejší bonus.
Ingredience:
2 hrnky brokolice rozlámané na menší kousky
1 hrnek ředkviček nakrájených na plátky
Na pečenou cizrnu:
1 konzerva cizrny
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce tamari (nebo sójové omáčky)
špetka soli
1 lžička sirupu z agáve (nebo jiného)
Na dresink:
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce tahini (pasta ze sezamových semínek, koupíte v bioprodejnách)
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce šťávy z citronu
2 lžíce jablečného octa
6 lžic vody
1 lžíce třtinového cukru
1 stroužek lisovaného česneku
hrstka nasekané petržele
Příprava:
Předehřejte troubu na 200 stupňů, na plech rozložte papír na pečení. Dejte na něj všechny ingredience na pečenou cizrnu a promíchejte. Pečte 30 minut za občasného promíchání, až se tamari a citronová šťáva vstřebají. Mezitím uvařte brokolici v osolené vodě. Stačí 5–7 minut. Přísady na dresink rozmixujte. V míse pak smíchejte ředkvičky, brokolici a cizrnu a zalijte dresinkem. Máte hotovo.
V kuchařce Veg mňamky Martiny Čermákové najdete spoustu opravdu chutných vegetariánských receptů. Na snídaně, obědy a večeře, na expresní rychlovky, sladké dezerty i osvěžující koktejly. V závěru knížky pak objevíte několik praktických tabulek a rejstříků. Podle nich zjistíte, jaká potravina je právě v sezoně a kde kterou potravinu koupíte. Veg mňamky pořídíte za 199 Kč.