Je libo hamburger? Klidně třikrát v týdnu, jak jen vaše chuťové buňky zavelí. Tenhle burger si můžete dopřávat bez obav o své zdraví a postavu. Není totiž z hovězího, ale z černých fazolí. A v čem za tím mcdonaldovským ‚zaostává‘ v kaloriích, předhání ho v chuti. Recept jsme opět našli ve vegetariánské kuchařce Veg mňamky od Martiny Čermákové.
Ingredience (na 5 kusů):
2 hrnky uvařených černých fazolí
1 hrnek strouhanky
1/2 hrnku červené cibule (najemno nakrájené)
2 stroužky česneku (nasekané)
1/2 hrnku zelené papriky (najemno nakrájené)
2 lžičky mleté papriky
2 lžičky mletého kmínu
sůl, pepř
1/4 hrnku kečupu
1 lžíce sójové omáčky
slunečnicový olej
Příprava:
Na středně vysokém ohni zahřejte olej a 5 minut smažte cibuli a česnek. Přidejte zelenou papriku a opečte doměkka. Vmíchejte mletou papriku, kmín, sůl a pepř a znovu vše lehce orestujte. Rozmačkejte nebo rozmixujte asi polovinu fazolí. Smíchejte rozmačkané i nerozmačkané fazole a zeleninový mix z pánve. Přidejte strouhanku, kečup a sójovou omáčku. Promíchejte. Ze vzniklého těsta vytvořte placky na hamburgery (vysoké by měly být asi 5 cm). Pak je osmahněte na oleji, z každé strany asi 5 minut. Vložte je do housky s lístkem salátu, rajčetem nebo hořčicí a sojanézou.
V kuchařce Veg mňamky Martiny Čermákové najdete spoustu opravdu chutných vegetariánských receptů. Na snídaně, obědy a večeře, na expresní rychlovky, sladké dezerty i osvěžující koktejly. V závěru knížky pak objevíte několik praktických tabulek a rejstříků. Podle nich zjistíte, jaká potravina je právě v sezoně a kde kterou potravinu koupíte. Veg mňamky pořídíte za 199 Kč.