Vegetariánský miniseriál: božsky jíst i bez masa

Že si vegetariáni umějí užívat života, dokazuje právě tenhle dort: z hořké čokolády, třešní a sněhového krému z kuchařky Martiny Čermákové Veg mňamky. Zkuste ho, a pokud patříte k masožravcům, budete v pokušení, zda nepřejdete na druhý břeh.

Ingredience:
1 hrnek sójového mléka
1 lžička jablečného octa
1 hrnek mouky
3/4 hrnku třtinového cukru
1/3 hrnku slunečnicového nebo jiného rostlinného oleje
1 lžička vanilkového extraktu
1/3 hrnku kakaa
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
špetka soli
třešňový džem
hrstka půlených třešní (místo třešní můžete zkusit i maliny, jahody, rybíz, přizpůsobte ale výběru i džem)
hrstka mandlových plátků

Sněhový krém:
3 lžíce rostlinného margarínu
3 lžíce tuku Blesk – Malinda Baker’s Fat od firmy Natural (tuk z palmového a kokosového oleje) nebo případně pokrmový tuk pro tužší konzistenci polevy
2 hrnky moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce sójového mléka

Čokopoleva:
200g hořké čokolády
1/4 hrnku sójového mléka

Příprava:
Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte formu na dort. Smíchejte sójové mléko s jablečným octem a nechte srazit. V míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao. Do sójového mléka s octem přidejte olej, cukr a vanilkové aroma. Tekutou směs vmíchejte do sypké a těstem naplňte dortovou formu. Pečte tak 25–30 minut.
Mezitím připravte sněhový krém a čokoládovou polevu. Margarín a rostlinný tuk nechte trochu změknout a utřete je spolu. Vmíchejte vanilku, postupně vsypte i cukr a všechno našlehejte v krém.
Přiveďte sójové mléko k varu a odstavte. Hned do něj přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Nechte tak 10 minut vychladnout, než jí dort potřete.
Po důkladném vychladnutí dortový korpus rozřízněte na dvě placky, pomažte džemem a naplňte sněhovým krémem. Polijte čokoládovou polevou a ozdobte čerstvými třešněmi a plátky mandlí.

Veg mňamky Martiny Čermákové

V kuchařce Veg mňamky Martiny Čermákové najdete spoustu opravdu chutných vegetariánských receptů. Na snídaně, obědy a večeře, na expresní rychlovky, sladké dezerty i osvěžující koktejly. V závěru knížky pak objevíte několik praktických tabulek a rejstříků. Podle nich zjistíte, jaká potravina je právě v sezoně a kde kterou potravinu koupíte. Veg mňamky pořídíte za 199 Kč.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24