Rádi při pečení experimentujete? Jděte na jistotu – spojte oblíbenou zavařeninu s ještě oblíbenějšími americkými muffiny. Výsledek vás nadchne. Navíc pravé americké muffiny se vyznačují tím, že recept můžete prakticky libovolně obměňovat. Nechte se inspirovat!
Ingredience:
280 g hladké mouky
40 g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
250 ml podmáslí
140 g krupicového cukru
170 g (125 ml) borůvkové zavařeniny + navíc k podávání
1 lžička strouhané kůry z biocitronu
2 velká vejce, o pokojové teplotě
85 g másla, rozpuštěného
3 lžíce griotky
1 lžička citronové šťávy
Příprava:
Zahřejte troubu na 200 °C. Připravte si papírové košíčky nebo formičky na muffiny. Ve větší misce důkladně promíchejte obě mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl. Podmáslí dohladka promixujte s cukrem, zavařeninou a citronovou kůrou. Seškrábněte zpátky směs ze stěn nádoby a pak do ní přidejte vejce, rozpuštěné máslo, griotku a citronovou šťávu. Zpracujte dohladka.
Mokrou směs vlijte na moučnou a zlehka promíchejte (nepřemíchejte!). Formičky naplňte ze tří čtvrtin těstem. Pečte 20 minut, aby měly muffiny vypouklé popraskané vršky. Špejle zapíchnutá do středu vyjde s jedním dvěma drobky. Po vytažení z trouby je nechte deset minut zchladnout na mřížce a pak je vyjměte z formiček a ponechte ještě pět minut dochladnout.
Chcete-li, podávejte poprášené moučkovým cukrem a s další zavařeninou.
Muffiny snězte buď do 24 hodin, nebo zamrazte až na měsíc.
Chcete zkusit i jinou variantu muffinů? Co třeba s kukuřicí? Jděte na www.apetitonline.cz.