Na podzim si pochutnáváme na bramborách. V polévkách, salátu, placičkách… Milujeme je ale i jako hlavní chod. Nejvíc pak s bešamelovou omáčkou.
Ingredience (4 osoby):
1 kg brambor
sůl, pepř
1 cibule
40 g másla
40 g mouky
½ l zeleninového vývaru
250 ml mléka
citronová šťáva
1 svazek petrželky
Příprava:
Důkladně omyjte brambory a ve slupce je uvařte ve slané vodě. Pak je nechte lehce vychladnout a oloupejte je. Nakrájejte najemno cibuli a na másle ji v hrnci osmahněte. Přidejte mouku a za stálého míchání chvíli nechte stát na ohni. Stáhněte z ohně a vlijte do hrnce vývar a mléko, promíchejte. Hrnec dejte znovu na oheň a vařte 10 minut. Občas zamíchejte. Přidejte sůl, pepř a trochu citronové šťávy.
Brambory vhoďte do omáčky, aby se prohřály. Před podáváním ozdobte brambory s omáčkou petrželkou.
Zdroj: www.brigitte.de