Umí je každý, i ten, kdo se v kuchyni nikdy nezdržel déle než pět minut. Přesto pro vás máme několik zlepšováků, jak je připravit ještě lepší.
1. Pokud je servírujete na opečené bagetě, připravte si ji dřív, než vajíčka začnete smažit. Z pánve by měly jít rovnou na talíř, bez zbytečné prodlevy.
2. Smažíte je výhradně na másle? Zkuste přidat trochu olivového oleje. Dostanou výraznější chuť.
3. Ideální vajíčka na smažení jsou zhruba týden stará. Samozřejmě nejlépe bio.
4. Použijte kovovou pánev a předtím, než na ni dáte tuk, rozehřejte ji. Pokud nemáte kovovou pánev, zahřívejte ji rovnou s tukem.
5. Bezpečnější je rozklepnout a rozmíchat vajíčka předem v hrníčku. V případě, že jedno vajíčko bude zkažené, nezkazíte tím celé jídlo.
6. Jinou variantou je rozklepnout vajíčka rovnou do pánve. Pak to udělejte tak, abyste neporušili žloutek. Ztlumte plamen, počkejte, až bílek začne bělat, a teprve pak rozmíchejte i žloutek.
7. Pro krémová vajíčka je před smažením smíchejte s mlékem nebo smetanou. Sundejte je z plotny dřív, než dojdou, přikryjte pokličkou a nechte dojít.
Co k nim přidat? Záleží na chuti. Chutnají s jarní cibulkou nebo pažitkou, nepřekonatelná jsou ovšem i se slaninou nebo špetkou červené papriky. Gurmáni by přidali lanýže.