Školní jídelny ani firemní kantýny většinou neoplývají zrovna neodolatelným menu. Zkuste si připravit doma vyrobenou svačinu, která vám bude zaručeně chutnat.
Horký hummus se sezamovými semínky
Skvělá svačina do práce i rychlé pohoštění pro návštěvu.
Doba přípravy: 15 minut + pečení 10 minut
Počet porcí: 8 osob
Ingredience:
3 konzervy cizrny (po 400 g)
150 ml olivového oleje
3 citrony
2 stroužky česneku
1 lžíce mletého koriandru
2 lžičky mletého kmínu
1 lžička pasty tahini
sůl
olivový olej
sezamová semínka
chilli
červená paprika
listy čekanky
chleba pita
Příprava:
Dejte do mixéru 3 konzervy (po 400 g) slité cizrny, 150 ml olivového oleje a šťávu ze 3 citronů. Pak přidejte 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci mletého koriandru, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku pasty tahini a sůl. Přilijte trochu vody a promixujte. Hummus přesuňte do ohnivzdorné misky a dejte ho na deset minut do středně vyhřáté trouby. Pokapejte olivovým olejem, posypte opraženými sezamovými semínky a chilli. Podávejte s opečeným chlebem pita, listy čekanky a s proužky červené papriky.
Chléb pita s kuřetem
Skvělá svačina, která hravě nahradí nudný chleba se šunkou.
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 1–2
Ingredience:
1 střední chleba pita
100 g vařeného či pečeného kuřecího masa
1/4 salátové okurky
hrst polníčku nebo baby špenátu
1 rajče
kousek sýra feta
NA ZÁLIVKU:
100 g řeckého jogurtu
hrst pažitky
lžička koření na tzatziki
Příprava:
1. Promíchejte přísady na zálivku. Kuře natrhejte na kousky a vmíchejte do zálivky. (Lze připravit večer předem.)
2. Rozkrojte chleba pita na polovinu a kapsu naplňte zeleninou a jogurtovou zálivkou s masem.
Bageta s krevetovou majonézou
Úžasná svačina, stačí jen naplnit a pak už se jí skoro sama!
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
125 g majonézy
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
2 lžičky citronové šťávy
1/2 lžičky tabasca
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
1 podélně rozříznutá bageta, nakrájená na 4 díly
balíček rukoly
12 středně velkých předvařených krevet, loupaných
2 lžíce nasekané pažitky
Příprava:
Majonézu, citronovou kůru i šťávu, tabasco, sůl a pepř důkladně promíchejte. Pak ochucenou majonézu rozdělte do baget, ozdobte rukolou a krevetami, posypte pažitkou a servírujte.
Další recepty najdete na www.apetitonline.cz