Tipy na zábavné a zdravé svačinky do práce i školy

Školní jídelny ani firemní kantýny většinou neoplývají zrovna neodolatelným menu. Zkuste si připravit doma vyrobenou svačinu, která vám bude zaručeně chutnat.


Horký hummus se sezamovými semínky
Skvělá svačina do práce i rychlé pohoštění pro návštěvu.

Doba přípravy: 15 minut + pečení 10 minut
Počet porcí: 8 osob

Ingredience:
3 konzervy cizrny (po 400 g)
150 ml olivového oleje
3 citrony
2 stroužky česneku
1 lžíce mletého koriandru
2 lžičky mletého kmínu
1 lžička pasty tahini
sůl
olivový olej
sezamová semínka
chilli
červená paprika
listy čekanky
chleba pita

Příprava:
Dejte do mixéru 3 konzervy (po 400 g) slité cizrny, 150 ml olivového oleje a šťávu ze 3 citronů. Pak přidejte 2 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci mletého koriandru, 2 lžičky mletého kmínu, 1 lžičku pasty tahini a sůl. Přilijte trochu vody a promixujte. Hummus přesuňte do ohnivzdorné misky a dejte ho na deset minut do středně vyhřáté trouby. Pokapejte olivovým olejem, posypte opraženými sezamovými semínky a chilli. Podávejte s opečeným chlebem pita, listy čekanky a s proužky červené papriky.

hummus_


Chléb pita s kuřetem
Skvělá svačina, která hravě nahradí nudný chleba se šunkou.

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 1–2
Ingredience:
1 střední chleba pita
100 g vařeného či pečeného kuřecího masa
1/4 salátové okurky
hrst polníčku nebo baby špenátu
1 rajče
kousek sýra feta

NA ZÁLIVKU:
100 g řeckého jogurtu
hrst pažitky
lžička koření na tzatziki

Příprava:
1. Promíchejte přísady na zálivku. Kuře natrhejte na kousky a vmíchejte do zálivky. (Lze připravit večer předem.)
2. Rozkrojte chleba pita na polovinu a kapsu naplňte zeleninou a jogurtovou zálivkou s masem.

pita

Bageta s krevetovou majonézou
Úžasná svačina, stačí jen naplnit a pak už se jí skoro sama!
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 4

Ingredience:
125 g majonézy
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
2 lžičky citronové šťávy
1/2 lžičky tabasca
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
1 podélně rozříznutá bageta, nakrájená na 4 díly
balíček rukoly
12 středně velkých předvařených krevet, loupaných
2 lžíce nasekané pažitky

Příprava:
Majonézu, citronovou kůru i šťávu, tabasco, sůl a pepř důkladně promíchejte. Pak ochucenou majonézu rozdělte do baget, ozdobte rukolou a krevetami, posypte pažitkou a servírujte.

bageta_losos

Další recepty najdete na www.apetitonline.cz

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24