Mix jogurtu, mléka a ovoce má původ v Indii, pochutnávat si ale na něm tradičně můžete i v jiných asijských či arabských zemích. Každá pak do něj podle zvyku přidává něco jiného – med, buvolí mléko, koriandr, mátu. Tradiční indická medicína připisuje lassi výrazné léčivé účinky, ta moderní si ho cení jako zdroj vápníku a vitaminů. Upravuje střevní mikroflóru, posiluje imunitu… ale především – osvěžuje v letním počasí a zásadně dobře chutná. Ideální jako odpolední snack.
Základem lassi je směs mléka (případně vody) a jogurtu v poměru 1:1 (nebo 1:2), v ní pak rozmixované exotické ovoce. Nejznámější je mango lassi, použít ale můžete v podstatě jakékoli ovoce. Banány, jahody, papáju… Prostě to, co máte po ruce.
Recept na mango lassi (pro čtyři osoby):
250 g přírodního jogurtu
130 ml mléka
200 g dužiny z manga
4 polévkové lžíce hnědého cukru
1 čajová lžička citronové štávy
Všechno dobře promixujte a dejte vychladnout. Radíme: co si připravíte, do 24 hodin spotřebujte.
Nutriční hodnoty na 1 porci:
56,49 g vápníku
0,82 g tuku
10,5 g sacharidů