Sýry jsou passé? Zkuste cheesecake z řeckého jogurtu!

Když sýr vyměníte za jogurt, vznikne cheesecake stejně lahodný, ale o poznání odlehčený. Hotový ho máte za 35 minut, počítejte však s chlazením přes noc.

Ingredience (12 řezů):
200 g máslových sušenek
75 g másla, změklého
4 plátky želatiny
šťáva a kůra z 1 pomeranče
120 g krupicového cukru
560 ml smetany ke šlehání
500 g řeckého jogurtu
2 lžíce vody z pomerančových květů
4 lžíce nasekaných nesolených pistáciových oříšků

Příprava:
1. Navlhčete dortovou formu o průměru 23 cm trochou vody. Potom dno i boky vyložte potravinářskou fólií. Snažte se, aby nikde nebyly hrboly ani výrazné sklady.
2. Sušenky rozdrobte prsty v míse, přidejte máslo a spojte do dokonale soudržné hmoty. Pak ji napěchujte na dno formy a dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky.
3. Mezitím namočte na pět minut do ledové vody želatinové plátky. Na nízkém plameni zahřívejte šťávu z pomeranče s cukrem tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Želatinu vyždímejte, vložte do pomerančového sirupu, rozmíchejte a stáhněte z ohně.
4. V míse smíchejte smetanu ke šlehání a jogurt, přimíchejte pomerančový sirup, pomerančovou kůru i vodu z pomerančových květů, přelijte do formy a chlaďte přes noc nebo až tři dny. Před servírováním cheesecake posypte pistáciemi.

Nemáte receptů na cheesecake dost? Jděte na www.apetitonline.cz a připravte si trojitý cheesecake.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24