Studené polévky na dva způsoby

Že se polévky dají servírovat i při 25 stupních, není žádnou novinkou. Studené polévky se už v našem letním menu pevně zabydlely. Skvěle chutnají, zasytí a zároveň osvěží. Zkuste proto dvě klasiky – pórkovou francouzskou a ostrou rajčatovou.

Vichyssoise
Čte se višisoas a má jednu výhodu – když se letní počasí nečekaně ochladí, můžete si ji ohřát.
Ingredience (pro 4 osoby):
1 kg pórku
500 g brambor
2 litry vody
30 ml smetany
1 svazek tymiánu
1 svazek petrželky
sůl, pepř, muškátový oříšek

Příprava:
Pórek dobře omyjte a pokrájejte na kolečka (použijte pouze bílou část). Brambory oloupejte a nakrájejte. Pórek i brambory na másle lehce osmahněte a pak zalijte vodou. Vhoďte svazek tymiánu a petrželky a asi 20 minut vařte. Bylinky vyjměte, polévku přelijte přes síto a nechte stranou. Zeleninu z polévky rozmixujte, přitom přidávejte smetanu a nakonec i odstavenou polévku. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Před podáváním dejte polévku vychladnout do lednice.

Ostrá rajčatová
Ingredience (pro 4 osoby):
2 zralá avokáda
600 g zralých rajčat
2 chilli papričky
300 ml vody
2 malé nakrájené cibule
1 svazek bazalky

Příprava:
Avokáda oloupejte, odstraňte z nich pecky a nahrubo je nakrájejte. Pak avokáda rozmixujte s pokrájenými rajčaty, papričkami bez semínek, vodou, cibulí a bazalkou.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24