Neupéct si na podzim koláč se švestkami je jako nedat si na Vánoce kapra. Patří k symbolům konce léta. Můžete ho upéct mnoha způsoby, my doporučujeme křupavou klasiku.
Ingredience:
200 g švestek
140 g másla
140 g krupicového cukru
2 velká vejce
1 lžička vanilkové esence
140 g polohrubé mouky
½ sáčku prášku do pečiva
1 lžíce mléka
Na ozdobu:
šťáva z 1 citronu
100 g krupicového cukru
25 g kostkového cukru, nahrubo rozdrceného
Příprava:
Začněte švestkami. Rozpalte troubu na 160 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Rozpulte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na drobnější kousky.
Připravte těsto. V míse promíchejte máslo, cukr a vejce; přikápněte vanilkovou esenci. Pak po částech přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlijte mléko. Vsypte polovinu švestek a přesuňte těsto do formy. Posypte ho zbylým ovocem a pečte asi hodinu (spolehlivý je test špejlí – když ji ze středu moučníku vytáhnete suchou, je hotovo).
Ozdobte a podávejte. Koláč nechte deset minut chladnout ve formě, pak jej vyklopte, odstraňte papír, otočte a dejte chladnout na mřížku. Potom jej už jen potřete hladkou směsí citronové šťávy a krupicového cukru a posypte rozdrceným kostkovým cukrem.
Zkusit můžete i františkánský švestkový koláč. Těsto je řidší a výsledek pak o něco vláčnější. Recept najdete na www.apetitonline.cz.