Seriál ELLE.cz: Nejlepší dýňové polévky

Třetí recept na skvělou dýňovou polévku voní po šafránu a je vylepšený o křupavé krutony.

Dýňová polévka se šalvějovými krutony
Ingredience (pro 4 porce):
600 g dýně
1 velká cibule
1 jablko
1 polévkové lžíce másla
1 polévková lžíce hnědého cukru
800 ml zeleninového vývaru
2 polévkové lžíce dijonského hořčice
1 polévková lžíce zakysané smetany
sůl
šalvěj
2 plátky toustového chleba
1 polévková lžíce oleje

Příprava:
Z dýně vydlabejte dužinu a odstraňte pecky. Nahrubo nakrájejte. Cibuli i jablko oloupejte a také pokrájejte. Cibuli osmahněte na másle, přidejte jablko, dýni a cukr. Zalijte vše vývarem a zhruba 15 minut vařte, dokud jablko i dýně nezměknou. Vše pak mixérem rozmixujte. Zamíchejte hořčici a smetanu, osolte, opepřete. Na mírném ohni udržujte polévku teplou.
Nakrájejte chleba na kousky, rozehřejte olej na pánvi a přidejte šalvěj. Pak chleba lehce osmahněte. Osolte, opepřete a vhoďte do polévky.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24