Recepty na nejlepší horké nápoje. Zahřejte se zevnitř.

Na letošní mrazy jsou svetry a šály krátké, zimu lépe zaženou horké nápoje. Připravte si čaj s medem, teplou čokoládu… a nebo něco nového, neokoukaného. Zkuste ibiškový kořeněný čaj, zázvorový punč či nugátové mléko. Zahřejí stejně dobře, chutnají ale mnohem lépe.

Glögg
Kdo bude vědět nejlépe, jak se rychle zahřát? Samozřejmě Skandinávci. Když jde do tuhého, udělejte si jejich svařené víno.
Ingredience:
1 l suchého červeného vína
250 ml červeného portského
150 g rozinek
1 polévková lžíce nasekaných mandlí
1 skořicová tyčka
1/2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
3 polévkové lžíce cukru

Příprava:
Slijte víno, portské a 250 ml vody a přidejte zbylé ingredience. Vše začněte pomalu zahřívat. Těsně před varem sundejte nápoj z plamene a oslaďte ho. Glögg máte hotový. 

Ibiškový kořeněný čaj
Říká se mu elixír zdraví. Má spoustu minerálů a vitaminů a svým účinkem na srdce bývá přirovnáván k červenému vínu. Doporučujeme: uvařte si ho ráno do termosky, a popíjejte ho během celého dne.
Ingredience:
3 lžíce ibiškového čaje (prodává např. Sonnentor)
1 pomeranč
3 lžíce hnědého cukru
mletý kardamom
2 hřebíčky

Příprava:
Ibiškový čaj zalijte litrem vroucí vody, přidejte půlku čajové lžičky kardamomu, hřebíček a nastrouhanou kůru z pomeranče. Nechte 10 minut stát. Čaj sceďte, oslaďte ho cukrem a můžete pít.

Zázvorový punč
Na rozdíl od zeleného čaje je ten zázvorový ideální hlavně pro zimní měsíce. A to nejen proto, že posiluje imunitu a chrání před nachlazením. Zázvor totiž organismus účinně zahřívá. Když do něj přidáte teplý alkohol, mráz nemá šanci.
Ingredience:
1 zázvor (asi 15 g)
pomeranč
400 ml bílého vína
2 hvězdičky anýzu
2 tyčinky skořice
2 lžičky hnědého cukru

Příprava:
Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vymačkejte šťávu z pomeranče. Do jednoho hrnce vlijte víno a pomerančovou šťávu, vhoďte zázvor a anýz. Vše pomalu ohřívejte. Než se nápoj začne vařit, stáhněte ho z plamene a rozlijte do skleniček. Doslaďte a ozdobte skořicovými tyčinkami.  

Nugátové mléko
Kakao nechte školákům, dospělí si dělají nugátové mléko. Řadí se mezi tzv. kalorické bomby, ovšem když ho ochutnáte, rádi mu jeho kilojouly odpustíte. Chutná totiž báječně.
Ingredience:
1 l mléka
6 polévkových lžic oříškovo-nugátového krému (nejlépe v kvalitě bio)
nastrouhaná kůra z poloviny pomeranče
2 polévkové lžíce čokoládových hoblinek

Příprava:
Za pomalého ohřívání rozpusťte v mléce nugátový krém a okořeňte ho pomerančovou kůrou. Horké mléko nalijte do hrníčků, posypte čokoládovými hoblinkami a servírujte dřív, než se rozpustí.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24