Recept na zimní minestrone s bylinkovými krutony

Nový rok odstartujte bez pocitu přecpaného břicha. Připravte si k večeři polévku plnou zeleniny. Existuje k ní i vegetariánská verze, a to když slaninu nahradíte 100 g žampionů nakrájených na plátky.

Ingredience (pro 4 osoby):
2 lžíce olivového oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
100 g anglické slaniny, na kostičky
2 velké mrkve, nakrájené na ‚čtvrtplátky‘
2 řapíky celeru, nakrájené nadrobno
1 střední brambora, nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku, drceného
400g konzerva krájených rajčat
1 l zeleninového vývaru
2 lžičky sekaných šalvějových lístků nebo 1 lžička sušených
pár zelných listů, nakrájených na nudličky
400g konzerva fazolí cannellini nebo jiných drobných bílých fazolí
mořská sůl
hrst sekané hladkolisté petrželky

Na krutony:
4 krajíce bílého chleba (např. toustového)
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce bazalkového pesta

Příprava:
V hrnci rozehřejte olej a asi pět minut na něm do světle zlaté barvy opékejte cibuli a slaninu. Vsypte mrkev, řapíkatý celer, brambory a česnek. Dobře promíchejte a opékejte společně ještě pár minut.
Přidejte rajčata, vývar, šalvěj. Přiveďte k varu a občas zamíchejte. Ztlumte, nechte částečně přiklopené bublat asi půl hodiny a zhruba v polovině vaření přidejte zelí. Nakonec přimíchejte scezené a propláchnuté fazole a petrželku; případně dosolte.
Na krutony pokrájejte chleba na asi dvoucentimetrové kostičky. V široké zapékací nádobě je důkladně promíchejte se směsí oleje a pesta. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi deset minut dokřupava. Podávejte k polévce.

Zasytí vás i další zimní polévky. Třeba skvělá fazolová. Recept najdete na www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24