Recept na thajské krůtí burgery s mangem

Zdravý, lehký, pikantní. I takový může být burger. Přesvědčte se a připravte si ten náš k dnešní večeři. Zabere vám to zhruba 30 minut.

Ingredience (pro 4 osoby):
500 g mletého krůtího masa
50 g čerstvé strouhanky (rozmixujte toustový chleba)
3 lžíce červené kari pasty (2 lžíce, pokud použijete ostřejší pastu přímo od thajského výrobce)
4 jarní cibulky, nakrájené najemno
1 vejce, rozšlehané
sůl
2 lžíce slunečnicového oleje

Na mangovou majonézu
1⁄2 velkého zralého manga, nakrájeného nadrobno
3 lžíce majonézy
2 lžíce lime pickle nebo mangového čatní
hrst čerstvého koriandru, nahrubo nasekaného

Na mangovou salsu
1⁄2 velkého zralého manga, nakrájeného nadrobno
hrst čerstvého koriandru, nahrubo nasekaného
šťáva z 1⁄2 limety
1 čerstvá chilli paprička, zbavená semen a nasekaná nadrobno

K podávání
4 dýňové bulky nebo malé ciabatty
hrst listů z minisalátu baby gem
1⁄2 salátové okurky, oloupané a nakrájené na plátky
4 masitá rajčata, nakrájená na plátky
   
Příprava:
Dobře promíchejte mleté maso, strouhanku, kari pastu, jarní cibulku, vejce a osolte. Ze směsi vytvarujte 4 velké burgery. Dejte do chladničky na 20 minut odpočinout.
Mezitím si připravte salsu a majonézu. U obou dobře promíchejte všechny přísady a osolte podle chuti.   
Burgery potřete olejem a grilujte je 7 minut z každé strany; doporučujeme použít grilovací pánev, litinovou grilovací desku, elektrický nebo venkovní gril.
Ciabatty vodorovně rozkrojte a krátce opečte na grilu či v toustovači. Na spodní díl položte burger, ozdobte listy salátu, plátky okurky a rajčete. Navrch dejte připravenou mangovou majonézu a salsu. Přiklopte a podávejte.

P. S. Lime pickle je ostrá směs ovoce, zeleniny a koření používaná na dochucení asijských jídel. Koupíte je v obchodech s asijskými potravinami nebo v supermarketech v oddělení zahraničních potravin (např. od firmy Rajah nebo Mida’s).

Burger pro vás není burgerem bez hovězího masa a sýra? Pak si ho připravte podle receptu z www.apetitonline.cz.

Časopis ELLE

Prosincové vydání ELLE 12/24